Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är svårt att hjälpa misshandlade kvinnor"

Mellan 60-100 kvinnor per år anmäler sin sambo för misshandel i Finspång. Men mörkertalet är enormt. Relationsvåld är många gånger en svår nöt att knäcka.

FINSPÅNG2011-11-11 14:29

Tony Georgson på Finspångspolisen berättar att det är svårt att ta hand om just sådana fall som rör misshandel i hemmet.

- Tyvärr i många ärenden backar kvinnan, och tar tillbaka sin anmälan. Hon kommer till insikt att hon kommer bli ensam och går tillbaka till mannen. Det är väldigt vanligt, säger han.

Hur det gick till i just det här fallet kan han inte uttala sig om.

- Jag kan bara berätta hur det är generellt. Varje ärende är unikt.

Oftast flera anmälningar

När anmälan kommer in görs en bedömning på vad som hänt. Finns det skäl grips mannen.

- Då görs en handlingsplan på vilket stöd som kvinnan ska få. Vi brukar uppmana till att söka sjukvård.

Sedan kontaktas Socialkontoret och en eventuell tillfällig bostad plockas fram.

-Det är olika saker att ta hänsyn till. Det är en åklagare som är förundersökningsledare, som bestämmer hur vi ska gå vidare.

I många av misshandelsfallen handlar det inte bara om en anmälan.

- Förhållandena brukar kunna vara väldigt röriga, med flera anmälningar bakom sig. Vi tar varje ärende på största allvar. Vissa kvinnor till inte delta i ärendet, då är det svårt att driva det vidare.

- Vi ställs inför olika svårigheter. Många kvinnor backar och vill inte ställa upp på förhör eller undersökningar. Dessa fall är många gånger komplicerade att reda ut.

Barnen glöms bort

Mellan 60 - 100 anmälningar om misshandel i relationer kommer in till Finspångspolisen varje år.

- Siffran ligger ganska konstant där. Men då är det givetvis ett enormt mörkertal.

Polisen har genomgått utbildning för att bli bättre på att utreda just relationsvåldsbrott.

- Vi har blivit bättre, men det är ändå svårt just för att kvinnorna tar tillbaka sin anmälan.

Att även barnen blir brottsoffer är något som lätt "glöms bort".

- Fokuset ligger ofta på kvinnan. Men barnen som ofta fått bevittna våldet och ibland blivit utsatta själva, behöver också stöttning och hjälp. Det är viktigt att de som arbetar med dessa fall uppmärksammar detta, säger Tony Georgson.

Våldsamma fakta
Antalet polisanmälda fall av misshandel mot små barn inom familjen har ökat under 00-talet. En stor del av ökningen beror på att personal inom förskola och skola i större utsträckning anmäler sina misstankar om våld till socialtjänsten.Ungefär vart tionde barn är med om att deras mamma misshandlas, det innebär cirka 200 000 barn i Sverige. Ett barn vars mamma blir slagen, är inte bara vittne till våldet, de upplever våldet själva. Många barn går omkring med en ständig oro för att mamma ska var slagen, eller till och med död när de kommer hem.Källa: BRÅ och Kvinnojouren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om