Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är många som behöver hjälp"

Behovet är stort av fler gode män och förvaltare i Finspångs kommun. "Det är många, såväl unga som gamla, som behöver hjälp", säger Camilla Brandt, handläggare, överförmyndarkontoret.

Camilla Brandt, handläggare vid överförmyndarkontoret, påpekar att godmanskapet främst är något som görs av sociala skäl.

Camilla Brandt, handläggare vid överförmyndarkontoret, påpekar att godmanskapet främst är något som görs av sociala skäl.

Foto: Tony Oldenburg

FINSPÅNG2018-11-13 11:30

Godmanskap är ett uppdrag som innebär att den gode mannen utför uppgifter för någons räkning.

– Det kan vara äldre personer som inte har några anhöriga, som till exempel behöver hjälp med att betala räkningar, eller unga vuxna som har svårt att klara sig själva. De kanske behöver hjälp med ekonomin och med att fylla i ansökningar om ersättningar, påpekar Camilla Brandt.

Det anses som ett viktigt uppdrag eftersom grundtanken är att alla i Sverige ska få lika rätt, oavsett förmåga.

– Att vara god man är något som du gör främst av sociala skäl. Man hjälper människor som har det lite svårare, personer som inte kan tillvarata sina rättigheter.

Under måndagskvällen anordnades ett informationsmöte i kommunhuset om att vara god man eller förvaltare. Vid mötet informerades det bland annat om vad godmanskapet innebär i tid och om ersättning för uppdraget.

– Vi förklarar vad det innebär att vara god man. Det handlar inte bara om ekonomi, utan om omsorg av människor, betonar Camilla Brandt.

En person kan få en god man av många olika anledningar. Oftast är individen på något sätt hindrad att bevaka sin rätt, förvalta sin egendom eller ta hand om sig själv. Vardagen kan bli lättare för en funktionshindrad, med en god man som till exempel kan sköta kontakterna med sociala myndigheter och andra.

Kommunens överförmyndare har tillsyn över de gode män som finns i Finspångs kommun. Ofta ansöker överförmyndaren om att god man ska utses. Ansökan kan även göras av personen själv eller av en nära anhörig. Tingsrätten fattar sedan beslut i ärendet.

Kan vem som helst bli god man?

– Vi gör kontroller för att se att personen i fråga är rättrådig. Kontroller görs i polisens belastningsregister, hos Kronofogden och socialtjänsten. Sedan har vi personliga möten med alla som vill bli gode män, förklarar Camilla Brandt.

Överförmyndaren arbetar med tillsyn av gode män, förvaltare och förmyndare.

Tingsrätten anordnar godmanskap, förvaltarskap och vissa förmyndarskap, efter att överförmyndaren har lämnat förslag på lämpliga personer för uppdragen.

Enligt lag har en person som lider av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande, rätt till god man eller förvaltare, om inte tillräcklig hjälp kan ges från annat håll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om