Med vardera åtta mandat är Sverigedemokraterna och Moderaterna näst största partier i kommunen.
Men båda partierna står utanför det nya styret.
– Vi har gått om Moderaterna och är näst största parti, men vi har inte haft diskussioner med något annat parti. Allt kretsar kring att stänga ute oss och så ser det ut i nästan hela landet, förutom i Skåne, där vi har blivit riktigt stora, betonar Torgny Maurer.
Moderaternas Inge Jacobsson berättar att han och Carl-Gustaf Mörner diskuterat med kommunalrådet Ulrika Jeansson (S), strax efter valet.
– Sedan har vi inte pratat något mer. Med sina 17 mandat har S haft bollen att driva det här framåt. Att C och KD tar klivet över är demokratins spelregler. Det blir ungefär samma koncept som i Norrköping, säger Inge Jacobsson.
Han tycker att det är en spännande politisk situation i Finspång.
– Vi ska diskutera mer i partiet hur vi ska gå vidare. Det är en ny situation med fem oppositionspartier: M, L, V, MP och SD, menar Inge Jacobsson.
Men Torgny Maurer anser att Sverigedemokraterna är det enda oppositionspartiet.
– Jag ser inte skillnad på partierna i kommunfullmäktige. Det känns som att det är vi och alla andra är ett enda stort parti.
Han anade att Centerpartiet skulle samarbeta med Socialdemokraterna, men blev mer förvånad över att Kristdemokraterna valde att göra det.
– Det kommer bli en jätteintressant period framöver. I till exempel LOV-frågan inom hemtjänst har C och KD röstat med Moderaterna, mot S. Vad kommer ske i den frågan nu?, undrar Torgny Maurer.
Han hade hellre sett att allianspartierna styrt i kommunen.
– Det fanns en historisk chans att spräcka den socialistiska maktperioden. Det fanns en chans att styra utan S, men den tog de inte. Det hade kunnat utveckla kommunen i mer borgerlig prägel. Det är deras val, men det måste kännas konstigt för alliansväljarna.
Liberalerna, med två mandat, har också diskuterat med Socialdemokraterna.
– S valde att jobba med C och KD, vad ska vi göra åt det? Det känns ändå bra att vi är kvar på vår kant. Det är lite som att svika sina väljare att kliva över på motsatta sidan, säger Liberalernas gruppledare Britt-Marie Hamnevik Söderberg.
Hon påpekar att partiet, precis som tidigare, fortsätter som oppositionsparti, men att det kan bli olika grupperingar framöver.
– Alla diskussioner är inte färdiga, men det kommer bli mycket spännande, konstaterar hon.