Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är bra att vi fått utredningen nu"

Utredningen i samband med den tragiska branden i Rejmyre, där en tioårig pojke omkom, är klar. Det föreslås en hel del förbättringsåtgärder för Räddningstjänsten i Finspång.

Utredningen kring branden i Rejmyre där en tioårig pojke omkom i mars är nu klar.

Utredningen kring branden i Rejmyre där en tioårig pojke omkom i mars är nu klar.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2018-05-31 19:00

Utredningen visar den troliga brandorsaken och presenterar förslag till förbättringar. Olycksundersökningen av insatsen i samband med branden i Rejmyre 24 mars i år visar att oavsett organisation hade utgången i det här fallet blivit den samma.

Utredaren, som är en särskilt utbildad tjänsteperson, har samverkat med polisen för bland annat den tekniska utredningen.

– Enligt kommunens rutiner har utredningens innehåll och resultat även granskats av en extern utredare från en annan räddningstjänst. Utredningens syfte har varit att visa den troliga orsaken till olyckan samt hur räddningstjänsten utförde sitt arbete, berättar räddningschef Peter Kindblom.

I utredningen kartläggs brandens utveckling och räddningstjänstens åtgärder och insatser. Underlag till utredningen är bland annat brandplatsundersökning, händelserapportering, avlyssning av larmsamtal vid SOS Alarm samt samtal med polisens tekniska utredare och räddningstjänstens insatspersonal.

Utredaren anser att räddningsinsatsen utförts på ett bra sätt under de förutsättningar som då rådde. Man nådde olycksplatsen snabbt med FIP-bil och kunde hjälpa den brännskadade pappan med ett snabbt omhändertagande. Dock så hade branden utvecklats så kraftigt att släcksystemen som dessa enheter förfogar över inte räckte till för att kunna släcka branden.

Enheterna från Finspång nådde också olyckan snabbt med tanke på avstånd. Tydliga order och engagerad personal gjorde att byggnaden klarade sig så pass att en teknisk utredning av polisen kunde utföras med lyckat resultat. Branden tros ha startat i köket vid en kyl/frys och sedan spridit sig snabbt.

Det konstateras att i detta fall hade det tyvärr inte spelat någon roll gällande livräddning om första enheten på plats hade varit en tankenhet eller släckenhet, branden var för långt gången redan vid framkomst.

I utredningen presenteras också allmänna och specifika förslag till förbättringar.

– Några av de punkterna har vi redan dragit igång med. Bland annat har vi nyligen haft en utbildningsdag för personalen när det gäller avlastningssamtal. Det ska vi också följa upp under hösten, säger Peter Kindblom.

Andra faktorer som påverkade släckningsarbetet negativt var: "Tryck och flöde från brandposten var så pass undermåligt att ytterligare tankenhet behövde komma till olycksplatsen för att säkerställa vattentillgången". "Ett av släcksystemet gick sönder under släckinsatsen, vilket har visat sig i efterhand berodde på en drivrem som varit felmonterad alternativt sliten".

"Avsaknad av en bättre släckresurs stationerad på stationen i Rejmyre har lyfts upp för att kunna utföra en släckinsats mot lite större objekt".

I utredningen står det: "Att huset hade troligtvis haft en mindre brandpåverkan om man kunnat ha nyttjat en sådan resurs".

Det står också: "Politiken har beslutat att kommunens räddningstjänst ska se likadan ut i ytterområdena trots att de ej är likställda varandra i jämförelse".

– Det är bra att vi fått utredningen nu. Utredningen utvärderar visserligen bara den insats som genomförts men på grund av den tragiska utgången så blir slutsatserna i den viktiga för hur vi ska tänka framåt. Nästa år ska kommunens handlingsprogram enligt lagen om skydd mot olyckor (LSO) uppdateras och beslutas i kommunfullmäktige. Vi ger dock redan nu ett tydligt uppdrag till tjänstemännen som skriver underlaget att särskilt se över om vi har en effektiv organisation på landsbygden, med tanke på de avstånd som vi har i kommunen, säger Herman Vinterhjärta (MP), miljö- och samhällsbyggnadsråd.

Nio förslag på åtgärder i utredningen:

1) Kontroll av drivremmar till Cafs-systemet med jämna mellanrum, förslagsvis vid den förstärkta fordonskontrollen.

2) Informationskampanjer, i första hand i ytterområden, gällande brandskydd och hur man ska agera.

3) Kontakt bör tas med Finspångs tekniska verk gällande brandpostnätet i Rejmyre och övriga ytterområden.

4) Rutin för när och hur ett avlastande samtal bör hanteras.

5) En översyn på kommunens krisgrupp Posom bör ses över gällande ansvar, initiering, övning, deltagande.

6) En tydlig beredskapsplan för att få in personal bör finnas.

7) Vidare utredning om kommunens räddningsledare även fortsättningsvis bör vara kommunens Tib/kontaktperson.

8) En översyn av resurser på våra ytterområden. Politiken har beslutat att kommunens räddningstjänst ska se likadan ut i våra ytterområden trots att de ej är likställda varandra i jämförelse.

9) Övning med fokus på de resurser/verktyg som FIP-personalen befogar över bör ske. Hur resurserna kan användas på bästa sätt för att skapa bättre förutsättningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!