"Det är betydelsefullt att skriva motioner"
- Det är betydelsefullt och viktigt att skriva motioner, men jag skulle vilja att ännu fler i Finspång utnyttjade rättigheten att skriva medborgarförslag.Det säger Inge Carlsson (s), ordförande i kommunfullmäktige och demokratiutskottet.
Det är viktigt att skriva motioner tycker Inge Carlsson (s), kommunfullmäktiges ordförande, men ännu hellre skulle han se att fler utnyttjade rättigheten att skriva medborgarförslag. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag har ingen statistik på det, men det låter inte lite, säger han.
Att bara 15 av 51 ledamöter utnyttjat rätten att skriva motioner tror han kan ha att göra med att det största partiet, i det här fallet socialdemokraterna, ofta inte skriver så många.
- Man tar upp frågor och förslag som dyker upp på ett annat sätt. Man tar ett beslut i gruppen och för fram fram frågan. Det är nog mest oppositionspartierna som skriver motioner, säger han och blir heller inte förvånad när han får reda på att det är moderaterna som har skrivit flest.
Varför inte fler?
Inge Carlsson tror också att det till viss del handlar om engagemang, vissa är mer engagerade och då också just för att skriva motioner.
Stig Jansson (m), den ledamot som skrivit flest motioner under den här mandatperioden, är mer frågande till att inte fler skriver motioner.
- Så många har väl inte jag skrivit så man kan väl snarare fråga sig varför inte fler skriver och engagerar sig, säger han.
Han har skrivit tre motioner; en om en utveckling av e-forum (återremitterad till demokratiutskottet), en om användning av slammet från reningsverk (bifall) och en om kommunala bolag (avslag). Han har svårt att svara på frågan om varför han är den som varit mest aktiv som motionsskrivare, särskilt eftersom han precis valt att ta timeout från politiken (se separat artikel).
- Det är ju i alla fall ingen medveten strategi. Idéer har man alltid som man vill testa. Många av idéerna kommer under samtal med folk och man ser att det är fler som tycker samma sak, säger Stig Jansson.
Gärna fler medborgarförslag
De sistnämnda ser även Inge Carlsson som en del i att han tycker att det är betydelsefullt och viktigt att skriva motioner.
- Ofta kommer ju motioner till efter förslag från medborgare. Det är väldigt viktigt att man tar upp saker som man inte tycker är bra och om det är som nu att hälften antagits så visar det också att det är betydelsefullt, säger han.
När han och partivännen Stefan Pettersson motionerade om inrättandet av en äldreombudsman var bakgrunden just ett förslag från medborgare.
- Jag vet inte om jag har ett önskemål om att fler motioner skulle skrivas, men jag skulle vilja att ännu fler i Finspång utnyttjade rättigheten att lämna medborgarförslag, säger Inge Carlsson.