Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deras kamp ger resultat

Arbetet med att öka tillgängligheten för funktionshindrade i kommunen har gett resultat. Men kommunala handikapprådet hoppas på fler förbättringar.

Ökad tillgänglighet. Ulla Johansson och Ulrika Jeansson i kommunala handikapprådet arbetar hela tiden aktivt med att öka tillgängligheten i Finspång.

Ökad tillgänglighet. Ulla Johansson och Ulrika Jeansson i kommunala handikapprådet arbetar hela tiden aktivt med att öka tillgängligheten i Finspång.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2015-10-09 16:30

Ulrika Jeansson och Ulla Johansson, ordförande respektive vice ordförande i kommunala handikapprådet, har arbetat aktivt för att öka tillgängligheten för funktionshindrade i Finspång.

Ett viktigt arbete som börjar ge resultat.

– Det har genomförts flera positiva saker. Till exempel ”bågen” (som underlättar för personer med rullstol och rollator) på Bergslagsvägen. På Kulturhuset har det ordnats räcke i biosalongen. 150 personer ser eftermiddagsbio varje onsdag. Dessutom har toalettdörren anpassats i nedre salongen och toaletten på entréplan har gjorts tillgänglig för rullstolsburna, säger Ulrika Jeansson.

Dessutom ska en besvärlig ”upphöjning” i nedre salongen tas bort och hörselslingan ska vara funktionsbar.

– Det börjar lossna på flera platser i kommunen. Rådet har tryckt på för att få igenom flera saker, säger Ulla Johansson.

Viberga lyfts fram som positivt exempel när det gäller att placera ut bänkar, både utanför och inne i butiken.

– Det är ett önskemål från rådet att fler aktörer ska uppmärksamma att fler människor behöver sitta och vila en stund när de är ute och handlar, påpekar Ulrika Jeansson.

De funktionshindrade möts fortfarande av diverse problematiska situationer när de rör sig ute i samhället.

– Vi har en stor vädjan: man får inte sätta upp saker på gång- och cykelvägar. Till exempel ”trottoarpratare” som de synskadade inte ser utan går rätt in i eller flaggor på fasaderna som sitter för lågt och som de passerande kan få rätt i ansiktet, säger Ulrika.

– Dessutom är det många som parkerar sina bilar på trottoarerna. Det är en väldigt dum grej, påpekar Ulla.

De vädjar till exempelvis företagare att använda sitt sunda förnuft och hitta andra sätt att marknadsföra sig på.

– Det finns jättemånga som har ett fysiskt handikapp i kommunen. Svårt att säga en siffra för det ändrar sig hela tiden. Människor blir gamla och kanske plötsligt i behov av rollator eller liknande.

Det finns butiker och caféer som funktionshindrade inte kan komma in i.

– Till exempel ”Lottas café” i centrum får vi många önskemål från personer som vill ta sig in. Där skulle en hiss kunna vara en lösning.

Fler badramper och utökade tider för servicelinjen är andra önskemål från rådet.

– Vi samlar in mycket synpunkter från handikappföreningarna, men vi vill gärna att folk hör av sig med fler förslag, säger Ulla Johansson och Ulrika Jeansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om