Den nya skolan - så blir den
FINSPÅNGNästa år införs allmän förskola för fyra- och femåringar. För att bereda plats för ett ökat antal barn inom förskolan finns nu planer på en ny organisation inom skolan. Den innebär att årskurs sex flyttas till skolorna där det i dag finns årskurs sju till nio så att förskolebarn kan få plats på skolorna där det i dag finns sexor.
Utbildningschef Ingrid Nandrup har tagit fram ett förslag på en ny organisation inom skolan. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det är obligatoriskt för oss att kunna erbjuda förskoleplats för fyra- och femåringar, men sedan är det frivilligt om man vill utnyttja det, säger utbildningschef Ingrid Nandrup.
Redan i dag har kommunen 87 procent av fyra- och femåringarna inom barnomsorgen, men efter förändringen nästa år måste man förbereda sig för att 100 procent kan vilja ha plats inom förskolan. Det har gjort att Ingrid Nandrup jobbat fram ett förslag till en ny organisation inom skolan.
<b>Vara flexibla</b>
- Vi vet att de här barnen inte får plats i de lokaler vi har i dag och med tanke på kommunens ekonomi är det orealistiskt att kunna bygga flera förskolor. Därför måste vi vara flexibla och utnyttja de lokaler vi har, menar Ingrid Nandrup.
Hon anser att det är de yngsta barnen som bör prioriteras vad gäller närheten till förskolorna. Enligt förslaget ska därför förskolebarnen beredas plats i de så kallade tidigareskolorna (I dag förskolan till och med årskurs sex). Det medför att sexorna får flytta till senareskolorna (I dag årskurs sju till och med årskurs nio).
Ingrid Nandrup ser flera positiva sidor med den nya organisationen.
- Jag tror att man får bort det gamla tänkandet om stadier och i stället kan få en utveckling av pedagogiken.
<b>Vara utvecklande</b>
Hon ser också att sexorna kan få större möjligheter att välja B-språk. En kvalitetshöjning i undervisningen i fysik, kemi och biologi kan också bli följden, då senareskolorna ofta har tillgång till mer avancerad utrustning.
Något negativt med förändringen ser inte Ingrid Nandrup.
- Visst kan all förändring upplevas som skrämmande. Därför är det viktigt att vara väl förberedd och se det här som något utvecklande, menar Ingrid Nandrup.
- Vi har ett år på oss att förbereda det här, att planera ute på skolorna och förbereda föräldrar och elever på det, fortsätter hon.
Ännu är den nya organisationen bara ett förslag. Det är Ingrid Nandrup som själv fattar beslutet och det kommer hon att göra innan sommaren. Detta föregås naturligtvis av information och diskussioner med berörda. Hittills har politiker och rektorer informerats.
- Vi är helt överens om att vi måste göra det här och att det kommer att bli något bra av det, säger Ingrid Nandrup.