Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De reagerar - mot beslutet som flyttar familjerna

I ett öppet brev till politikerna i Finspång kritiserar skolkuratorerna i kommunen Migrationsverkets hantering av de asylsökande familjerna som nu tvingas lämna orten.

Fyra av totalt tio skolkuratorer i Finspångs kommun som protesterar mot Migrationsverkets hantering av asylsökande barn och ungdomar som nu tvingas lämna Finspång och flytta till andra orter.

Fyra av totalt tio skolkuratorer i Finspångs kommun som protesterar mot Migrationsverkets hantering av asylsökande barn och ungdomar som nu tvingas lämna Finspång och flytta till andra orter.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-05-19 06:00

Omkring 110 barn som lever i asylsökande familjer måste lämna Finspång när Migrationsverket gör om sin verksamhet.

– Vi genomför den här protesten främst ur ett barnperspektiv. Det har skapats en stor oro bland de här barnen och ungdomarna över vad som ska hända. De vet inte var de ska flytta, när det ska hända eller hur många ägodelar de får ta med sig, säger Therese Cumming, kurator på Bergska gymnasiet.

Enligt kuratorerna märks det tydligt i skolan hur dåligt dessa barn och ungdomar mår.

– De visar stressymptom, det handlar om magont, kramper och högt blodtryck. Sömnproblem och koncentrationssvårigheter är andra problem vi möter hos de här barnen, berättar Malin Goding, kurator på Nyhemsskolan och skolan i Brenäs.  

Många av de familjer som ska flyttas från Finspång till andra kommuner har varit här sedan flyktingvågen 2015.

– Det är inte ovanligt att barnen och ungdomarna varit med om traumatiska händelser i sitt hemland. Nu ska de återigen ryckas upp och tvingas skapa ett nytt sammanhang med skola och kamrater på annan ort. Vi tycker det är helt fel och att hela hanteringen bryter mot Barnkonventionen som är svensk lag sedan 1 januari 2020, säger Ann Ljungman, kurator på Nyhemsskolan.

På vilket sätt menar ni att Migrationsverket bryter mot Barnkonventionen?

– Alla barn har rätt till en invand och trygg miljö för att kunna utvecklas och gå i skola. Att flytta barn och ungdomar på det här sättet är inte att följa svensk lagstiftning. Barnen har i många fall bott i Finspång i flera år i väntan på uppehållstillstånd, skaffat sig kompisar och lärt sig svenska. De är i ett positivt sammanhang som nu bryts, menar Ann Ljungman.

Den första bussresan med asylsökande personer gick från Finspång till annan kommun tisdagen 11 maj. 

– Vår önskan är att politikerna i Finspång protesterar mot det som händer och att Migrationsverket omprövar sitt beslut med fokus på Barnkonventionen. Det är viktigt att de som fortsatt vill bo i Finspång får den möjligheten, med samma ekonomiska stöd från Migrationsverket som de har nu och kommer få på annan ort, förklarar Therese Cumming.

– Varför kunde inte Migrationsverket vänta tills vårterminen är slut? Att tvingas flytta några veckor innan skolavslutningen är riktigt illa både för de som flyttar och kompisarna som är kvar, säger Patrick Broeders, kurator på Storängsskolan.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!