Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De startar upp fritidsgård

FUBs efterlängtade onsdagsträffar kommer igång igen. Tack vare nio CNG-elever som startar upp en fritidsgård för personer inom LSS.

Startar. CNG-eleverna Evelina Rosell, Mikaela Josipovic, Moa Axelsson, Emilie Jurak, Emma Telleskog, Moa Wandland, Ebba Öhr, Isabell Andersson och Ellinor Kellner startar upp en fritidsgård för FUB-medlemmar i Finspång.

Startar. CNG-eleverna Evelina Rosell, Mikaela Josipovic, Moa Axelsson, Emilie Jurak, Emma Telleskog, Moa Wandland, Ebba Öhr, Isabell Andersson och Ellinor Kellner startar upp en fritidsgård för FUB-medlemmar i Finspång.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2015-02-05 14:27

Folkbladet berättade förra sommaren om FUB Finspångs kamp för överlevnad. Måndagsgruppen lades ner och det fanns en stor oro för framtiden.

Nu är det klart att nio elever från årskurs 2 på CNGs vård- och omsorgsprogram startar upp en fritidsgård på Bildningen som är öppen för FUB-medlemmar under varannan onsdagskväll.

– Det känns jättepositivt. Att aktiveras och få träffa varandra är otroligt viktigt. Många blir isolerade och inaktivitet kan leda till ohälsa, säger Anna Ahrbom, styrelseordförande i FUB-gruppen i Finspång.

CNG-tjejerna Moa Axelsson, Mikaela Josipovic, Evelina Rosell, Emilie Jurak, Emma Telleskog, Moa Wandland, Ebba Öhr, Ellinor Kellner och Isabell Andersson ser fram emot att få dra igång den eftertraktade fritidsgården.

– Det blir spännande, roligt och nyttigt både för dom och för oss. Kul att göra något som betyder mycket och som de längtat efter, säger tjejerna.

Bio, göra egna nyckelhållare, påskpyssel, målning, disco, spelkväll, tipspromenad och terminsavslutning med en stor gemensam sommarfest är exempel på vårens aktiviteter.

– Vi vill alla jobba med människor. Efter min praktik på Mo Gård blev jag inspirerad av att jobba med personer med funktionshinder. Det är en viktig del i livet att kunna hjälpa de som står utanför samhället, säger Evelina Rosell.

Eleverna har läst specialpedagogik, etik och teckenspråk och är därmed bekanta med målgruppen inom LSS.

– Vi vet inte hur stort intresset är och vi kommer lyssna mycket på vad besökarna tycker och göra en utvärdering efter varje gång, säger Mikaela Josipovic.

Susanne Carlsson, lärare vid vård- och omsorgsprogrammet, har tidigare varit engagerad i att ordna aktiviteter för FUB-medlemmar.

Hon ser detta som ett unikt tillfälle att tillsammans med eleverna på ett naturligt och roligt sätt skapa goda tillfällen till lärande och utveckling.

– Eleverna är ute på praktik väldigt mycket. Projektet med fritidsgård kändes som ett kul uppdrag som blir på riktigt. Det här är efterlängtat och eftersökt av deltagarna och vi är tacksamma över att skolan låter oss vara i lokalerna, säger Susanne Carlsson.

Förhoppningen är att det ska komma många FUB-medlemmar till onsdagsträffarna.

– Jag hoppas på minst ett 30-tal personer. Många är beroende av hjälp och stöd för att både komma dit och för att delta. Hoppas att detta stöd finns och att alla som vill har möjlighet att få vara med, säger Anna Ahrbom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om