Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De ska stärka lokala demokratin i Finspång

FINSPÅNG
Stärka den lokala demokratin. Det är syftet med demokratiutskottets, med representanter från samtliga partier i kommunfullmäktige, arbete. Omkring en gång i månaden träffas utskottets politiker för diskussioner och studiebesök.

Arbetar tvärpolitiskt gör demokratiutskottet i Finspång bestående av Ing-Marie Arwidsson (kd), Bengt Jansson (fp), Britta Gustavsson (c), Bill Johansson (fip) och Gun Axelsson (s). Saknas på bilden gör Björn Bressler (m) och Mats Broström (v).
FOTO: TITTI OLOVSSON

Arbetar tvärpolitiskt gör demokratiutskottet i Finspång bestående av Ing-Marie Arwidsson (kd), Bengt Jansson (fp), Britta Gustavsson (c), Bill Johansson (fip) och Gun Axelsson (s). Saknas på bilden gör Björn Bressler (m) och Mats Broström (v). FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-09-19 00:00
I slutet av förra året inleddes arbetet i det tillfälliga beredningsutskottet för demokrati i Finspång. Utskottet, som har tillsatts av kommunfullmäktige, har sju ledamöter som representerar de olika partierna i kommunfullmäktige.
Demokratiutskottets uppgift är att till i maj nästa år komma med en rapport som innehåller dess förslag på hur demokratin kan utvecklas och stärkas i Finspångs kommun. För att komma fram till detta träffas utskottets ledamöter cirka en gång i månaden för diskussioner.
- Det här är viktigt. Vi måste våga förändra så att fler vill ställa upp och arbeta politiskt, anser Ing-Marie Arwidsson (kd), en av utskottets ledamöter.

<b>Större möjligheter</b>
Utskottet har också besökt två andra kommuner för att se hur de arbetar. Det återstår ännu lång tid innan rapporten ska vara klar och därmed har ännu inte heller utskottet så många konkreta förslag. Exempel på frågor som utskottet diskuterat är politikernas och kommunfullmäktiges roll och under vilka former de arbetar.
- Frågan om varför så många förtroendevalda hoppar av är något vi diskuterat. Vi är överens om att vi måste hitta en form som ger större möjligheter för människor att delta. Många känner att de inte får delta i hela processen, att beslut redan är fattade innan det kommer till fullmäktige, säger Gun Axelsson (s), ordförande i demokratiutskottet.

<b>Ställa frågor</b>
Utskottet har också tagit upp frågan om vem en politiker företräder.
- Många tycker att vi är förvaltningarnas och tjänstmännens förlängda arm istället för att vara medborgarföreträdare. Vi måste försöka hitta en form för att träffa medborgarna, säger Gun Axelsson.
Demokratiutskottet har dock hittills inte varit ute och träffat medborgarna i sitt arbete.
- Vi har diskuterat att ha något slags forum på Internet där folk kan ställa frågor till oss, berättar Ing-Marie Arwidsson.
Partiernas roll har också diskuterats och man har kommit fram till att det är viktigt att de olika partierna blir mer tydliga med att tala om vilka mål man har.
Två exempel på konkreta förslag som demokratiutskottet gett har Folkbladet nyligen berättat om.
Dels har utskottet skrivit en motion att införa ett ungdomsfullmäktige, dels har man föreslagit att kultur- och fritidsnämnden och byggnads/tekniska nämnden på försök ska hålla sammanträden som är offentliga.

<b>Går bra</b>
Hur är det då att samarbeta över partigränserna, som demokratiutskottet gör?
- Det går bra. Det är en väldigt bra form att alla demokratiska partier går ihop för att stärka demokratin, tycker Gun Axelsson.
- Det är jättebra och roligt. Jag tycker att vi borde jobba mycket mera så, säger Ing-Marie Arwidsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om