Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De sågar ny it-uppgörelse

Färre datorer och kraftigt ökade kostnader. Det är resultatet av att Finet tagit över IT-driften på kommunens skolor.  - Avtalet är en ekonomisk katastrof och en pedagogisk tillbakagång för elever och personal i Finspång, säger Christer Lundgren, lärare på Lotorps skola.

Just nu står vi bara och stampar och får betala en massa kostnader för våra datorer, säger lärarna Bertil Calderon och Christer Lundgren på Lotorps skola.

Just nu står vi bara och stampar och får betala en massa kostnader för våra datorer, säger lärarna Bertil Calderon och Christer Lundgren på Lotorps skola.

Foto: Malin Perk

FINSPÅNG2009-10-23 03:00
I drygt fyra år har det kommunala bolaget Finet haft ansvaret för kommunens samlade IT-miljö, på det administrativa nätet. För drygt tre år sedan tog Finet även över ansvaret för det pedagogiska nätet. Det här innebär att skolorna numera inte äger sina datorer, utan hyr dem av Finet, som också ansvarar för drift, support och utveckling. I Lotorp har skolan hamnat rejält i kläm, både vad gäller kostnader och stelbenthet. - Allt har blivit snurrigt, byråkratiskt och väldigt dyrt. Friheten för oss lärare har försvunnit, säger Christer Lundgren som innan avtalet med Finet var IT-ansvarig på skolan och som själv dragit kablar, byggt om och lagat skolans datorer. "Stort steg tillbaka"
Lärarkollegan Bertil Calderon håller med. - Det har blivit ett stort steg tillbaka. Numera måste man ringa till någon annan hela tiden. Vill vi ha en ny mattebok beställer vi den men vill vi ha ett nytt matteprogram till datorn måste hela organisationen involveras, säger Bertil Calderon. Lärarna måste först prata med rektorn som i sin tur tar kontakt med kommunens IT-service som då kontaktar Finet, som kommer till skolan och installerar programmet. - När de har tid, tillägger Christer Lundgren och framhåller att hjälpen ofta drar ut på tiden och att Finet nu ska ha betalt för sådant som han själv gjorde förut. Topp i länet
På Lotorpsskolan har personalen, på eget initiativ, under en tioårsperiod byggt upp ett välfungerade datornätverk, för egna läromedelspengar. Lotorp var bland de bästa skolorna i länet när det gällde IT. - På mellanstadiet var datortätheten en dator på två elever. Alla anslutna till internet och fulladdade med pedagogiska program som skolan köpt och installerat, säger Christer Lundgren. Finetavtalet innebär att skolans datorer övertogs. De senaste två åren har skolan fått betala hyra för sina tidigare egenhändigt inköpta datorer, operativsystem och programvara. Hyran för varje dator ligger på cirka 500 kronor i månaden, det vill säga 5 000-6 000 kronor om året. - Som alla vet kan man idag köpa en ny dator med operativsystem för denna årliga hyra, säger Christer Lundgren. Kan bli värre
De kraftigt ökande kostnaderna för skolan har inneburit att man tvingats att dra ner på antalet datorer och är nu nere på en dator per fyra elever. Det här är fortfarande en bra standard jämfört med andra skolor i kommunen. Men Lotorpslärarna befarar att det här bara är början, att skolan kommer att tvingas att dra ner ytterligare på antalet datorer på grund av kommunens dåliga ekonomin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om