Sverige rankas som ett av världens mest jämställda länder, men det konstateras att det finns förbättringsområden.
Finspångs kommun vill bidra till förbättringar på lokal nivå och utveckla samhället.
Kommunen arbetar i linje med Agenda 2030, där ett av de globala målen är jämställdhetsmålet, som innebär att ”uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt”.
– Vårt fokus ligger på att skapa förutsättningar i samhället och på arbetsplatsen Finspångs kommun för att Finspång ska bli så jämställt som möjligt, säger Maria Samson, kommunikations- och digitaliseringschef i Finspångs kommun.
Hon är en av de kvinnliga cheferna/ledarna som presenteras på kommunens Facebooksida och berättar om sina tankar kring ledarskap och jämställdhet.
Kommunfullmäktiges ordförande Berit Martinsson, Kerstin Sjöberg-Axelsson, sektorchef, vård och omsorg, Helén Wallman, HR-chef och kommunalrådet Ulrika Jeansson är de övriga.
– Andelen kvinnliga chefer är hög i kommunen. Det finns just nu 58 kvinnliga chefer och 17 manliga och i ledningsgruppen för tjänstemannaorganisationen sitter två män och sju kvinnor.
– I Finspång finns det istället andra utmaningar, som att få in fler kvinnor på mansdominerade yrken och tvärtom eller att skapa möjligheter för att kvinnor ska kunna kliva in på arbetsmarknaden och jobba heltid, påpekar Maria Samson.
Kerstin Sjöberg Axelsson leder 500 medarbetare i vård och omsorgssektorn. Hon tycker att det är fantastiskt roligt och utmanande att vara kvinna i en ledande roll.
– Jag har inte upplevt motstånd eller problem för att jag är kvinna. Jag har blivit lyssnad på och respekterad av både män och kvinnor, säger hon.
Vård och omsorg är en kvinnodominerad verksamhet.
– Därför är min första tanke att vi behöver få in fler män, i hela verksamheten och inte bara på chefsnivå. Jag tycker att Sveriges viktigaste jobb finns inom vård- och omsorgsbranschen, där vi hela tiden måste jobba för att förbättra både arbetsmiljö och arbetsvillkor, så att både män och kvinnor lockas att komma till oss, konstaterar Kerstin Sjöberg Axelsson.
Internationella kvinnodagen äger rum 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.