Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De lär sig språket ute i naturen

Med naturen som klassrum får nyanlända lära sig svenska språket i skogsmiljö under ledning av Friluftsfrämjandet i Finspång. "Man blir bättre på svenska genom att få se och lära sig om olika saker i naturen", konstaterar Vanina Alvarenga.

Vanina Alvarenga från Argentina (i vit jacka) får lära sig mer om  mossa och lava av Friluftsfrämjandets Bodil Persson.

Vanina Alvarenga från Argentina (i vit jacka) får lära sig mer om mossa och lava av Friluftsfrämjandets Bodil Persson.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2021-10-07 13:00

Friluftsfrämjandet i Finspång inledde projektet ”Samarbete/Integration – Meningsfull väntan” för nyanlända ungdomar vid Bergska gymnasiet för ett par år sedan. Genom Svenskt Friluftsliv och satsningen på Friluftslivets år 2021 - ”Luften är fri” har Studiefrämjandet beviljats projektbidrag för genomförande av ”Svenska i naturen”. 

– Syftet är att få personer att lära sig prata svenska genom att vara ute i naturen och visa vad som finns i skogen, säger Jens Rinman, ordförande i Friluftsfrämjandet i Finspång.

undefined
Friluftsfrämjandets ordförande Jens Rinman visar lava för SFI-eleverna.

Aktiviteter i naturen för målgruppen nyanlända som går på SFI ska även leda till att öka förståelsen för möjligheterna att vistas i naturen, lära sig om Allemansrätten och utveckla SFI-lektioner med naturen som utgångspunkt. 

– Vi fortsätter med våra integrationsinsatser. Vid åtta tillfällen under hösten guidar vi vid olika stationer. Förutom att lära sig svenska vill vi få upp intresset för friluftsliv, påpekar Åke Kinnander, sekreterare i Friluftsfrämjandet i Finspång.

Under tisdagseftermiddagens besök i Lunddalen fick SFI-eleverna vid olika stationer i skogen lära sig mer om till exempel lövträd, mossor och lava, barrträd och bäckar och älvar.

– Jag älskar naturen och tycker om Finspång, jag vill stanna här, betonar Vanina Alvarenga, som ursprungligen kommer från Argentina.

undefined
Karin Fors från Friluftsfrämjandet berättar om lövträd för eleverna från SFI.

Hon har bott i Finspång i två år.

– Jag bodde på Irland i många år, men min man, som är från Barcelona, fick jobb på Siemens.

Vanina påpekar att det är lärorika lektioner i naturen.

– Det är jättebra att få lära sig saker, jag tycker om att få information om träd och djur. Jag gillar att vandra i naturen, jag går varje dag i skogen, säger Vanina. 

20-talet SFI-elever har deltagit vid de olika besöken i Lunddalen under tisdags- och torsdagseftermiddagar under september och oktober.

undefined
Friluftsfrämjandets sekreterare Åke Kinnander tillsammans med ett par av SFI-eleverna.

Projektet är ett samarbete, framtaget gemensamt av Studiefrämjandet, Finspångs kommun, SFI-utbildningen (svenska för invandrare) och Friluftsfrämjandet i Finspång.

Friluftsfrämjandet har märkt att fler har sökt sig till friluftsliv under de senaste åren.

– Medlemsantalet har ökat, vi har i dagsläget 393 medlemmar i Finspång. Förhoppningen är att ännu fler ska bli intresserade av friluftsliv, betonar Åke Kinnander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!