Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De fick för lite betalt

FINSPÅNG
Det var i samband med att familjen skulle skriva ett nytt kontrakt som stödfamilj som felet uppdagades. Omsorgsnämnden ville inte kännas vid att de betalt ut för lite ersättning, men nu får familjen rätt av länsrätten.

Finspång2003-01-30 00:00
Familjen har från och med hösten 1997 och fram till oktober 2002 varit stödfamilj till två barn, men bara fått betalt för ett. När de genom en händelse upptäckte att de bara fick hälften så mycket som andra stödfamiljer i ersättning tog de kontakt med omsorgsförvaltningen.
- Men från omsorgsförvaltningens sida hävdade man att det var rätt, men uppmanade oss att skicka in en skrivelse, säger Jonas Waleij.
De skickade in en begäran om retroaktiv ersättning som omsorgsnämnden avslog.
Till slut överklagade familjen Waleij till länsrätten som nu ger dem rätt. Nuvarande socialnämnden upphäver i samband med länsrättens beslut sitt beslut och beviljar familjen retroaktiv ersättning.
- Vi var både arga och besvikna eftersom det kändes som att vi inte blev trodda. Om vi inte hade varit så envisa och grävt vidare tror jag att de hade nöjt sig med det och inte tagit reda på vad som verkligen gäller, säger Jonas Waleij.
Vilka regler som gäller, vad det innebär att vara stödfamilj och vilken ersättning som gäller har varit svårt för Jonas och hans familj att få svar på. Han efterlyser någonstans dit stödfamiljer kan vända sig med sina frågor, en ombudsman eller liknande.
- Finspångs kommun söker ju efter fler stödfamiljer och då är det ju viktigt att man vet vad som gäller och att man har någonstans att vända sig när man har frågor, säger Jonas Waleij.

<b>Rätt ska vara rätt</b>
Han hoppas att andra stödfamiljer inte ska behöva vara med om samma sak som hans familj.
- Det handlar ju inte bara om ersättning, det handlar också om att känna sig uppskattad och att visa att vi inte har drivit det här ärendet vidare för att försöka lura till oss pengar. Det känns jättebra nu när vi fått bekräftat att vi hade rätt, säger Jonas Waleij.

<b>Nämnden beklagar</b>
Ordförande i socialnämnden Conny Eriksson (s) vill inte uttala sig i enskilda ärenden men menar att felet kanske kunde uppstå genom att ärendet låg inom olika förvaltningar tidigare.
- Vi lär av våra misstag och ser över rutinerna, det här ska inte hända igen, säger han och han beklagar att familjen Waleij behandlades fel.
Gunnel Holsten på socialkontoret känner inte till någon utomstående som stödfamiljer kan vända sig till.
- Det sköts inom organisationen tillsammans med den kontaktperson som familjen har, säger hon.
Att det har blivit så fel som i det aktuella fallet hör inte till vanligheterna.
- Nej de ska kunna få all information om vad som gäller när man är stödfamilj från oss, säger Gunnel Holsten.
Hon är en av tre personer som man kan vända sig till om man är intresserad av att bli stödfamilj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om