Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De bygger för att lösa bostadsbristen

Det är inte bara bostadsbrist för människor, utan även i insektsvärlden. Det vill Naturskyddsföreningen lösa genom sina egentillverkade hus.

Insektshus. Göran Andersson, Lennart Lennartsson, Lars Hilding, Margareta Lennartsson och Maria Karlsson visar upp de egentillverkade bostäderna.

Insektshus. Göran Andersson, Lennart Lennartsson, Lars Hilding, Margareta Lennartsson och Maria Karlsson visar upp de egentillverkade bostäderna.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2017-03-20 07:00

Bostadsbristen i landet är ett växande problem. Men att samma bekymmer råder i insektsvärlden är inte lika känt.

– Det har varit bostadsbrist i ett antal år. Det är först nu man ser resultatet av färre insekter och sämre pollinering, säger Göran Andersson i Naturskyddsföreningen i Finspång.

Han ingår i en av föreningens grupper som vid flera tillfällen träffats i Lars Hildings hobbyrum för att försöka råda bot på problemen.

– Vi har använt vedträ, sjövass och kottar för att bygga hus till insekterna, framförallt vildbin och humlor. Humlor kan vara flera insekter i ett bo, medan vildbin bara är en insekt i varje bo, säger Lars Hilding.

Det finns flera anledningar till att insekterna har svårt att hitta bostad.

– De röjer för bra i skogar och buskar, det är ont om gamla träd och vindfällen. Naturskog finns bara i reservat, säger Lennart Lennartsson.

Men nu ska de nybyggda husen placeras på olika platser i kommunen som Trumslagartorpet, Lotorp, Grytgöl, Finspång och Holmsjöhultängen. Det är första gången Naturskyddsföreningen i Finspång gör en sån här satsning.

– Målet är att vi ska få hyresgäster, betonar Margareta Lennartsson.

– De betalar hyra genom pollinering. Är det brist i pollinering märks det av på grödor och frukt, säger Göran Andersson.

Ett tiotal medlemmar har deltagit.

– Det har varit skitkul. Jag hade aldrig kommit på det här själv. Hoppas det kan göra nytta för insekterna, konstaterar Maria Karlsson.

Naturskyddsföreningen i Finspång

Kretsen grundades 1955 (då som Finspångs Biologiska Förening) och fungerar sedan 1989 som lokal krets i Naturskyddsföreningen. Kretsen har cirka 500 medlemmar i alla åldrar.

Föreningens övergripande mål är att bevaka natur och miljövårdsfrågor i vår kommun samt stimulera människors miljö- och naturintresse med hjälp av ett mångsidigt program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om