Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Där för vill folk bo i Finspång

Lugn och ro, fin natur, lätt att bygga nytt och närhet till flera storstäder. Det är det positiva med Finspång enligt nyinflyttade.

Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspångs kommun. Foto: Carolina Nilsson/arkiv

Hans Lindberg, utvecklingschef i Finspångs kommun. Foto: Carolina Nilsson/arkiv

Foto: Nilsson Carolina

FINSPÅNG2010-10-27 03:00
Det är undersökningsföretaget Skill som gjort en undersökning om inflyttades åsikter, på uppdrag av Regionförbundet Östsam. - Det är det vi känt, kommunen går framåt och vi ökar befolkningen för andra året i rad! Fler upptäcker att Finspång är ett boendealternativ. Industrin går bra, både Siemens och Sapa är inne i ett expansivt skede, säger kommunens utvecklingschef Hans Lindberg och fortsätter:- Sen har vi jobbat på att förbättra saker i Finspång, som att göra det enkelt att bygga nytt.Just det goda samarbetet med kommunens tjänstemän vid nybyggen får mycket bra kritik. Är det något ni jobbar medvetet med?- Det är en viktig faktor, att det ska vara så enkelt som möjligt. Sedan är vi ju en relativt liten kommun så det är lätt att få tag på oss, säger Hans Lindberg.Slitet sjukhus
Undersökningen har gjorts i tio östgötakommuner och tanken är att använda resultatet i marknadsföringen av kommunen, men även för att inse vad som kan förbättras. För trots den goda kritiken finns en del att jobba med, bland annat vad gäller sjukhuset, kollektivtrafiken på landsbygden och bristen på matbutiker utanför centrum. Flera som svarat på enkäten tycker att sjukhuset är slitet.- Det är riktigt att det finns brister. Därför har man nu bestämt att det måste göras något åt lokalfrågan i Finspång. Antingen bygga om eller bygga nytt. Dagens lokaler är från grunden från 1880. Men det ska rättas till, säger Hans Lindberg.Planer finns även på att effektivisera kollektivtrafiken på landsbygden.- Vi jobbar på en förbättring där. Vi har tagit beslut att gå in i ett lite annat upplägg i kollektivtrafiken, nämligen "flextrafik" och mer anropsstyrd trafik. Syftet är att få ut mer kollektivtrafik av de pengar vi lägger i dag, säger Hans Lindberg.Ökar igen
När det gäller matbutiker på landsbygden, är det inte så mycket kommunen kan påverka.- Vi har lagt ner mycket tid på att stötta den handel vi har. Men marknaden styr och det är svårt få butikerna på landsbygden att gå runt. Det är bara konstatera att det finns för lite underlag för att upprätthålla handeln på landsbygden, säger Hans Lindberg.De flesta som väljer att flytta ut från Finspång är mellan 20 och 24 år och det är främst på grund av studier och arbete på annan ort. Trenden visar även att det är samma åldersgrupp, mellan 20 och 30 år, som lockas att flytta till Finspång.- Intressant, man tror ju att de yngre försvinner. Men så är det alltså inte, säger Hans Lindberg.Just nu bor det 20 812 personer i Finspång, en ökning med 79 personer hittills i år.- Vi kanske inte kommer öka lite mycket som förra året då vi ökade med 144 personer, men någonstans mellan 120 och 140. Vi är en bra kommun att bo i, det går bra för oss och vi har lyckats att få andra att tycka att Finspång är ett bra boendealternativ, säger Hans Lindberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om