Det är regeringen som har tagit initiativ till finansieringen. En satsning på totalt sex miljarder kronor, varav en miljard fördelas ut under höstterminen 2018.
Mest pengar delas ut till skolor och kommuner med störst behov. I länet innebär det sammanlagt 42 miljoner kronor.
Finspångs kommun kan ansöka om närmare 3,2 miljoner kronor, vilket är näst mest pengar per elev i Östergötland, efter Valdemarsvik.
– Det är en välkommen satsning från regeringen som ligger i linje med vår grundskolestrategi, säger Ulrika Jeansson, kommunalråd i Finspångs kommun.
Satsningen går ut på att bryta ojämlikheten. Alla ska få en bra skola oavsett var du bor eller vilken skola du går i.
– Det är din ansträngning i skolan som ska avgöra din framtid. Den ska aldrig begränsas av var eller i vilken familj du växer upp, kommenterar utbildningsminister Gustav Fridolin i ett pressmeddelande.
Skolorna och kommunerna bestämmer på egen hand hur dessa jämlikhetspengar ska användas.
– Vi har inte tagit ställning till hur pengarna ska fördelas, men vi ser väldigt positivt på att vi får det ekonomiska stödet, säger Ulrika Jeansson.
Kommunerna uppmanas att göra en analys över var förbättringsåtgärder behövs mest.
– Vi har områden i Finspång som är tuffa. Det kan vara socioekonomiska skillnader. Vissa elever har en tuffare bakgrund. Det finns problem att jobba med i skolorna.
Läxläsning som kompensatorisk åtgärd, är exempel på vad som redan är igång på Nyhemsskolan, Grosvadsskolan och Bergska gymnasiet.
Ulrika påpekar att det även handlar om en genusfråga.
– Du har sämre förutsättningar om du är pojke, ändå är det pojkarna som får mer tid i skolorna, jämfört med flickorna. Klyftorna är väldigt stora, både mellan kön, men också beroende på andra socioekonomiska förutsättningar. Det är viktigt att alla våra skolever ges bra förutsättningar att lyckas, oavsett var du bor, kommer ifrån eller vem som är dina föräldrar, och det är ett stort uppdrag som skolan har, konstaterar Ulrika Jeansson.
När regeringens satsning är fullt utbyggd förstärks den statliga finansieringen av skolan med sex miljarder kronor årligen, genom det nya stödet.
Stödet fasas in under tre år, enligt Skolkommissionens förslag.
Under 2018 avsätts en miljard kronor, 2019 avsätts 3,5 miljarder och från 2020 blir summan sex miljarder kronor årligen.