Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dålig arbetsmiljö i Bildningen

Dålig arbetsmiljö, avsaknad av utomhusmiljö och brist på parkeringsplatser. I en skrivelse riktas kritik och krav på förbättringar vid Bildningen.

Arbetsmiljö. Dålig arbetsmiljö, avsaknad av utomhusmiljö och brist på parkeringsplatser. I en skrivelse riktas kritik och krav på förbättringar vid Bildningen.

Arbetsmiljö. Dålig arbetsmiljö, avsaknad av utomhusmiljö och brist på parkeringsplatser. I en skrivelse riktas kritik och krav på förbättringar vid Bildningen.

Foto: Inger Ramstedt

FINSPÅNG2017-09-21 07:00

LR-skrivelsen, angående arbetsmiljöproblem i Bildningen för Bergska gymnasiets personal och elever, är riktad till förvaltningschefer, politiker och andra, som är involverade i skolans organisation och byggnaden Bildningen.

Inför läsåret 2014 beslutades att den kommunala gymnasieskolan och vuxenutbildningen skulle flytta in i Bildningen.

”Eftersom det inte var planerat att hysa två gymnasieskolor, ett bibliotek samt vuxenutbildning i byggnaden gjordes nödlösningar för att skapa utrymme för alla verksamheter. För att lösa situationen för administrativ personal utnyttjades små grupprum utan ljusinsläpp till arbetsplatser, vilket resulterade i att eleverna inte hade tillräckligt med utrymmen för eget- och grupparbete”, skriver Ann-Kristin Lindgren,

lokalombud/skyddsombud, Lärarnas riksförbund (LR), som inte vill uttala sig mer i ärendet, utan hänvisar till skrivelsen.

Till exempel placerades studie- och yrkesvägledarna i en öppen miljö, där det samtidigt kunde pågå föreläsning, filmvisning eller andra gruppaktiviteter. Läsåret 2015-2016 hade rektor, administratör och studie- och yrkesvägledarna arbetsplatser i elevgrupprum utan fönster och utan direkt ljusinsläpp.

”Vid läsårsstart 2016 ökade elevantalet. Lärare, övrig personal och elever vittnade om trångboddhet. Rektorn fick nytt arbetsrum och efter att administratören blivit sjukskriven ordnades arbetsrum med direkt ljusinsläpp”.

Under våren har det nämnts att det kan bli aktuellt att använda salar på Ekmans väg för att lösa lokalproblem. Studie- och yrkesvägledarna tvingas flytta in i kontorslandskap, vilket minimerar elevens möjligheter att samtala i enskildhet.

Två grupprum utan ljusinsläpp blir arbetsplats för en specialpedagog och en speciallärare och det finns inget eget rum för kuratorn. Lärarnas riksförbund anser att personal inte bör flyttas runt i befintliga grupprum.

”Arbetsgivaren har genomfört en arbetsmiljöenkät som tydligt visar att personalen inte mår bra under nuvarande arbetssituation”.

Elever och personal har även uttryckt behov av naturlig utomhusmiljö i anslutning till Bildningen och det råder brist på parkeringsplatser vid arbetsplatsen.

”LR vill att kommunen tar ett helhetsgrepp om lokalfrågan, utomhusmiljön för eleverna samt bra parkeringsmöjligheter. Det finns en plan för att Finspång ska ha 30 000 invånare 2030. Då bör man redan nu satsa för att kunna erbjuda en god skol- och arbetsmiljö. Om inte en långsiktig förbättringsplan påbörjas kan det bli aktuellt att göra en anmälan enligt Arbetsmiljölagen”, konstaterar Ann-Kristin Lindgren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om