Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dagverksamhet upphör - och får helt nya lokaler

FINSPÅNG
När det ena slutar så börjar något annat.
Östermalms servicecentral läggs ner 1 juli. Då slutar dagverksamheten i lokalerna.
Samtidigt håller nya lokaler för dagsverksamhet på att göras i ordning.
- Jag hoppas att folk hittar hit, säger Lene Lantz, ansvarig för den nya dagverksamheten.

Ulla-Britt Södergren och Kicki Persson ska jobba i hemtjänsten när Östermalms servicecentral läggs ner.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Ulla-Britt Södergren och Kicki Persson ska jobba i hemtjänsten när Östermalms servicecentral läggs ner. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-05-30 00:00
1 juni upphör Östermalms servicecentral. Personal kommer inte längre att arbeta inne i huset, dagverksamheten i lokalerna försvinner.
Personal som jobbat inne i huset övergår till att jobba i hemtjänsten. En av dem är vårdbiträdet Kicki Persson som har arbetat på servicehuset sedan 1989. Hela tiden har hon jobbat inne i lägenheterna på servicecentralen. Undersköterskan Ulla-Britt Södergren har också funnits på Östermalm i många år. Hon har arbetat både inne i huset och ute i hemtjänsten. Ibland har hon hoppat in och arbetat i köket.

<b>Ensamjobb</b>
Ingen som arbetat på servicecentralen har blivit av med jobbet. Alla som vill har fått söka tjänster inom hemtjänsten. En stor del av personalen har redan börjat på sina nya anställningar.
- Nackdelen är att det är mer ensamjobb i hemtjänsten, säger Kicki, som tycker servicecentralen varit ett mycket trevligt ställe att jobba på.
Ulla-Britt och Kicki tycker att det är synd om de gamla att den här förändringen genomförs.
- Matsalen är borta, och det tar längre tid för dem att få hjälp när de larmar. För de som kommer nya är det inga problem, men de som bott här får en försämring.
De sista veckorna innan omställningen har varit ganska lugna. Flera lägenheter står tomma.
- De mes vårdkrävande har redan flyttt härfrån till vårdboende,berättar Kicki och Ulla-Britt.

<b>Matsalen stängde</b>
I måndags stängdes matsalen. Numera leverras matortioner enligt det nya system som kommunen handlat upp, och som Folkbladet berättat om.
- Alla har trivts så bra med matsalen, där det också funnits cafeteria. Det har varit en träffpunkt. Man har unnat komma hit, både de som bor i huset och utanför.
Ett stenkast ifrån servicecentralen öppnar snart det som är tänkt att bli ersättningen för matsalen i servicecentralen. Vallonbygden har ställt den före detta frisersalongen till förfogande för områdets pensionärer. Lene Lantz är anställd av kommunen för att ansvara för lokalen, som också används av Hyresgästföreningen.
- I början kommer lokalen att vara öppen mellan elva och tre på eftermiddagen, berättar hon.

<b>Mikrovågsugn</b>
Här ska pensionärerna kunna samlas och äta sin mat ihop. Mikrovågsugn finns och man kan ta med sig sin matlåda och få lunchsällskap. Servicehusets innergården ska man fortsätta att använda, kanske blir det också något bord med stolar utanför entrén på Stora Allén.
Lene hoppas att besökarna själva ska berätta vad de vill göra. I väntan på att få förslag har hon själv tankar om bingo, jympa, studiecirklar.
Dessutom hoppas hon att de som haft verksamhet i servicecentralen, till exempel kyrkan, ska följa med till de nya lokalerna.
- Om det finns föreningar som vill hålla i olika verksamheter, så kan kanske öppettiderna utökas så småningom, säger Lene, som hoppas att dagverksamhetens trogna besökare ska hitta till före detta Annas salong.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om