CNG har sedan starten 1996, som en av Sveriges första friskolor, utmanat skolvärlden med vassa gymnasieprogram.
– Vi anser oss vara Sveriges bästa gymnasieskola och vill gå i bräschen med högklassiga utbildningar, säger Mats Rosander, styrelseordförande i Curt Nicolingymnasiet AB.
Magnus Schenström, tidigare vd, har varit med på hela resan och innehaft vd-posten i 15 år.
– Men nu har han valt att arbeta som lärare på skolan, men han kommer hålla i olika utvecklingsprojekt, påpekar Mats Rosander.
Sedan första augusti är 46-årige Magnus Ekenblom skolans nya vd. Norrköpingsbon har arbetat som rektor och enhetschef vid Nyströmska skolan i Söderköping i tolv år och innan dess jobbade han som gymnasielärare.
– Det som lockade med det här jobbet är CNG:s högklassiga utbildningar och det nära samarbete med industrin, kommunen och näringslivet. Jag har haft liknande kontakter i Söderköping. Min drivkraft är att få se andra lyckas med sina målsättningar. Elever ska utmanas och stöttas, alla kan, alla ska våga, säger Magnus Ekenblom.
Det var många sökande till vd-jobbet.
– Vi hade krav på erfarenhet från ledande position i skolans värld och med att arbeta tillsammans med näringslivet. Magnus och hans ledaregenskaper passar klockrent för uppdraget, anser Mats Rosander.
Curt Nicolingymnasiet ägs till 51 procent av regionens industri och till 49 procent av Finspångs kommun. Cirka 550 elever studerar på skolans teknikprogram, industritekniska program, el- och energiprogram samt vård- och omsorgsprogram. Dessutom erbjuds T4 – ett fjärde år på teknikprogrammet, som mynnar ut i en gymnasieingenjörsexamen inom produktionsteknik eller design- och produktutveckling.
– Jag ser en spännande framtid för CNG med den digitala, tekniska utvecklingen, som kommer revolutionera industrin. Vi vill gå i bräschen för detta inom utbildning, säger Magnus Ekenblom.
CNG klassas numera som branschskola (nationell resurs inom 3D-teknik) och satsningarna på 3D, där bland annat skolans teknikelever kan göra ett inriktningsval inom området samt industritrainee (samarbete med Siemens) lyfts fram.
– Det finns jättemånga möjligheter för eleverna. Samarbete och lagarbete är viktiga delar i mitt ledarskap, jag vill få med hela organisationen, konstaterar Magnus Ekenblom.
– Vi är en friskola, men det är non-profit. Ett eventuellt överskott går tillbaka till eleverna och skolan för att utveckla kvalitén på verksamheten, betonar Mats Rosander.