Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Cirkeln sluts för nischade Renea

FINSPÅNG
De som en gång startade vad som i dag är Renea AB i Finspång jobbade då på vad som i dag är Alstom Power. Nu kan Renea AB komma att köpas av Alstom. Vid årsskiftet beräknas uppgörelsen vara klar.

Det är Renea AB som installerat kylanläggningen på Grosvad, vilken ses på bilden som platschef Nils-Göran Rapp står intill.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Det är Renea AB som installerat kylanläggningen på Grosvad, vilken ses på bilden som platschef Nils-Göran Rapp står intill. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-11-27 00:00
- Den här verksamheten är så nischad och marknaden är begränsad och det finns för många aktörer på marknaden så industriellt sett tror jag att det här är ett steg i rätt riktning, säger Nils-Göran Rapp, platschef på Renea AB i Finspång.
Han talar om att Alstom Power Sweden AB vill köpa Renea AB, ett dotterbolag till Birka Service AB, vilket Folkbladet berättade om i förra veckan.
En avsiktsförklaring har undertecknats och uppgörelsen beräknas vara klar till årsskiftet.

<b>Klorfria köldmedier</b>
Renea AB:s verksamhet är inriktad på service på energianläggningar, framförallt på stora värmepumpar och kylaggregat.
Det innebär också bland annat att byta ut farliga köldmedier mot mer miljövänliga alternativ.
- Det som kommer nu mer och mer är R 22-anläggningar, säger Nils-Göran Rapp.
Det handlar om att företaget konverterar kyl- och värmepumpsanläggningar till klorfria köldmedier. Vid årsskiftet är det inte längre tillåtet att fylla på köldmedier i så kallade R 22-anläggningar och många börjar därför byta ut dem. Många värmepumpar och kylanläggningar inom till exempel livsmedelsindustrin ska byggas om för klorfria köldmedier.

<b>Återvänder?</b>
Renea AB startades 1988 under namnet Roslags Service, sprunget ur Roslagsenergi i Åkersberga. Tre personer som jobbade på nuvarande Alstom startade förtaget då värmepumpsdivisionen på ABB lades ner. De jobbar inte längre kvar i företaget, men några personer som arbetar på Renea har jobbat på Alstom, som de alltså nu kan komma att jobba för igen.
- Det är egentligen inte så konstigt att man rekryterar därifrån man håller på med samma sak, konstaterar Nils-Göran Rapp.
I början av 90-talet köptes Roslagsenergi av Graninge. Efter en kort tid avyttrades entreprenaddelen där Roslags Service ingick och Svenska energinät bildades. Efter en introduktion på Stockholmsbörsen av moderbolaget ändrades namnet Roslags Service till Senea Service. Det blev senare Renea AB då företaget 1998 köptes av Birka Service AB.

<b>14 anställda</b>
Redan från start expanderade företaget snabbt. Renea AB har till exempel gjort 18 av 22 konverteringar på Sulzer RW 45:or i Sverige. Vid en konvertering av en värmepump byts i stort sett hela innerdelen av kompressorn ut och ett nytt köldmedium tillsätts. Företaget jobbar både med skruvkompressorer och turbokompressorer.
- Skruvkompressorer tar vi hit och jobbar med i vår egen verkstad. Turbokompressorer är så stora så det gör vi på plats. Två, tre man åker ut och jobbar i tre, fyra veckor, berättar Nils-Göran Rapp.
Renea AB har 14 anställda, men har som mest haft 30.
- Vi har två tuffa år bakom oss, men nu har det vänt, säger Nils-Göran Rapp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om