Brandstationen är räddad
HÄLLESTADHotet om nedläggning av deltidsbrandkåren i Hällestad har funnits i flera år. Den här gången såg det ut att bli allvar, men protesterna blev stora och beslutet ändrades. I stället minskas styrkan från den första februari.- En halv seger och nu hoppas vi att vi kan få arbetsro, säger deltidsbrandmännen Christer Forsshéll och Lars-Olof Andersson.
Hotet om nedläggning av deltidsbrandkåren i Hällestad har funnits länge. Nu är det dock klart att den får vara kvar, om än med en minskad styrka. En halv seger, tycker brandmännen Christer Forsshéll och Lars-Olof Andersson. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Den här gången förstod vi att det var allvar. Det kändes, inte minst på den uppslutning vi fick från folk som protesterade, säger Christer Forsshéll, brandförman i deltidsbrandkåren i Hällestad.
<b>Otroligt stöd</b>
Folkbladet har flera gånger berättat om möten som ordnats för att kämpa för deltidsbrandkårens framtid och om aktionsgruppen Rädda Hällestads deltidsbrandkår, som bildades då planen presenterades.
- Vi har fått ett otroligt stöd, säger deltidsbrandmannen Lars-Olof Andersson.
Innan Räddningstjänstplanen antogs sändes den dock ut på remiss till bland annat Räddningsverket och länsstyrelsen. Båda instanserna sade nej till nedläggning, men sade att en minskning av styrkan kunde göras.
Kommunfullmäktige fick ändra sig och för en tid sedan blev det klart att deltidsbrandkåren är räddad.
Den nya Räddningstjänstplanen träder i kraft den första februari, vilket innebär en minskad styrka i Hällestad. Dagens 17 brandmän blir 14 och istället för att i varje grupp vara en brandförman och fyra brandmän blir man då en brandförman och två brandmän.
<b>Halv seger</b>
- Det känns som en halv seger och det är skönt att vi får vara kvar, säger Christer Forsshéll.
Konsekvenserna av minskningen innebär att de inte får göra någon rökdykning, det måste man vara fem man för att få göra, så det får avvaktas till styrkan från Finspång är på plats. Forsshéll och Andersson anser också att tre man är få när man kommer till en olycksplats.
<b>Hoppas på arbetsro</b>
- I slutänden kan man också tycka att kommunen inte sparar så mycket pengar på det här, säger Christer Forsshéll.
- Nu hoppas vi att vi får arbetsro ett tag. Stämningen har inte varit så bra den senaste tiden, menar Lars-Olof Andersson.
Just stämningen och kamratskapet ser de båda brandmännen som en viktig del till att de blev deltidsbrandmän och att de fortsatt att vara det så länge, Christer sedan 1978 och Lars-Olof sedan 1981.
De arbetar i samma jourgrupp och varje grupp har jour en vecka i taget. De har personsökare på sig och får de ett larm lämnar de arbetsplatsen för att på högst sex minuter ta sig till brandstationen.