Han och kollegorna har påtalat problemen med den nya organisationen för flera räddningschefer, tjänstemän och politiker – utan att känna sig hörda. Från den 14 januari gäller en anspänningstid på 90 sekunder för klädombyte samt att förflytta sig till sitt utryckningsfordon. Ett fordon, som varje brandman numera har med sig hem eller till sitt arbete under jour. Tidigare, när brandmännen skulle förflytta sig till brandstationen och byta om, var anspänningstiden sex minuter.
Olika förutsättningarFör de deltidsbrandmän som har ett arbete där man vistas på samma ställe hela tiden är detta inget större problem. Men för de som jobbar inom jord- och skogsbruk, ett rörligt arbete som innebär många olika arbetsplatser under en och samma dag, kan det ibland vara långt till farbar bilväg, där utryckningsfordonet finns.
– I Rejmyre har i stort sett alla en bestämd arbetsplats, men i Hällestad finns det nio som jobbar inom jord- och skogsbruk. Vad händer om dessa nio blir uppsagda på grund av att de inte klarar anspänningstiden? undrar Mikael Lööf.
”Illojalt beteende”När han och kollegorna uppmärksammat beslutsfattarna om detta, känner de inte att någon lyssnat.
– Förra räddningschefen fick i ett tidigt skede information från Hällestads deltidskår om ovanstående problematik. Dialogen har sedan fortsatt med nuvarande tillförordnade räddningschef som i sin tur anfört beslutsfattande politiker som lämpligt bollplank. En deltidsbrandman som skrivit brev till vederbörande politiker blev omedelbart kallad till kommunens personalavdelning och blev då anklagad för illojalt beteende!, säger Mikael Lööf.
PersonalförändringarHan frågar sig nu vad som händer om dessa nio brandmän blir uppsagda, eller tvingas säga upp sig.
– Kommer då kommunen att lyckas hitta, anställa och utbilda motsvarande antal deltidsbrandmän i västra kommundelen? Eller är det endast ett ”smidigt” argument att förändra räddningstjänstplanen ytterligare med total nedläggning av resurs i Hällestad och västra kommundelen, som följd? undrar han.
Läs mer i fredagstidningen.