Till skillnad från årets något kylslagna sommar är bostadsmarknaden i Östergötlands län glödande het. Priserna på bostadsrätter och villor steg under sommaren betydligt mer än i landet i stort.
Under de senaste tre månaderna ökade priset på bostadsrätter i länet med hela 8 procent. Länets villor gick upp med 4 procent. Är man ute efter att köpa ett nytt boende i länet kostar en villa i genomsnitt 2,3 miljoner kronor och en bostadsrätt 1,3 miljoner kronor. Det avslöjar nya siffror från Mäklarstatistik som Svensk Fastighetsförmedling tagit del av.
Finspång toppar prisutvecklingen för villor över 12 månaders tid, med en prisuppgång på hela 18 procent. Något som mäklaren Annika Ingemarsdotter Skoogenäs hos Mäklarhuset, kommenterar så här:
– Många har alltid lockats att flytta till Finspång tack vare naturen och alla våra sjöar, men senaste åren har också nya vägen förbi Svärtinge, blivit ett lyft för Finspångs bostadsmarknad. Nu går det ju väldigt snabbt och lätt att exempelvis pendla från Finspång till ett jobb i Norrköping.
– Så funderar man på att sälja sin villa i Finspång, kan det vara rätt tid nu, när priserna står högt i kurs.
– Jag kan tillägga att trots den ovanligt stora prisökningen på villor i Finspång får man ändå betydligt mera hus för pengarna än i till exempel närbelägna Norrköping eller Linköping.
Sett till det senaste året när det gäller bostadsrätter är det främst i länets näst största kommun Norrköping som priserna fått en rejäl skjuts. De steg med ofantliga 28 procent, eller dubbelt så mycket som riksgenomsnittet. Motala kommun ligger inte långt efter och redovisar en prisökning med 27 procent. Genomsnittspriset för en bostadsrätt ligger nu på nästan 1,7 miljoner kronor i Linköping, 1,3 miljoner kronor i Norrköping och 550 000 kronor i Motala.
– Under sommaren har vi haft en extrem inflyttning av studenter vilket bidrar till ett ännu högre tryck på bostadsmarknaden. Många studenter är idag mer benägna att köpa en lägenheten att bo i under sin studietid än tidigare. Vi har haft rekordförsäljning i juli månad, vilket är ett tecken på den starka efterfrågan som faktiskt råder i kommunen, säger Frida Flood, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Linköpings kommun.
– Det råder en stor bostadsbrist i Norrköping, efterfrågan är helt enkelt betydligt större än utbudet. Vi kan även se att det är ett litet utbud av hyresrätter. Sedan har det byggts väldigt lite i Norrköping det senaste decenniet. Just nu har vi dock fler projekt med nyproduktion än någonsin och vi ser ett stort intresse för dessa bland våra kunder, säger Magnus Dahlgren, fastighetsmäklare och franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Norrköpings kommun.