Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Blandade känslor när Metall byter skepnad

När IF Metall omorganiserar berörs 2 500 medlemmar i Finspång. - Det är nödvändigt med en omorganisation, säger Kenth Gustafsson, klubbordförande på Siemens. Men viss oro finns ändå inom facket.

Foto: Nilsson Carolina

FINSPÅNG2011-03-29 03:00

Dagens tre IF Metall-avdelningar i Östergötland (Motala, Linköping och Norrköping, som Finspång tillhör) ska om drygt ett år bli en länsavdelning är det tänkt. Fackförbundet tappar medlemmar och behöver få en samlad, stark röst.

- Man brukar säga att en avdelning behöver ha 5000 medlemmar för att vara bärkraftig och i Östergötland klarar inte Linköpingsavdelningen det. Antalet anställda inom industrin minskar och långsiktigt ser vi inte att någon stor industri kommer att etablera sig i länet. Därför gör vi den här sammanslagningen, säger Jan-Erik Svenblad som är ombudsman på IF Metall.

Osäkerhet
I den nya organisationen samlas länets 14 000-15 000 medlemmar, vilket ger tyngd.

- Vi talar med en röst i regionfrågor, när det till exempel gäller infrastruktur. Vi blir en tung remissinstans och vår röst väger tyngre när representanter från hela länet står bakom, säger Jan-Erik Svenblad, som fortsätter som ombudsman men byter placeringsort från Norrköping till Linköping.

Det är nämligen i Linköping som huvudkontoret placeras. Och det är även det som fackligt aktiva i Finspång lyfter fram som orosmoment.

- Det osäkra är ju om IF Metall-skylten kommer att plockas bort från Finspång, säger Jenny Påhlsson, studieansvarig och klubbordförande på KL Industri och fortsätter:

- Och det är ju rätt många medlemmar i Finspång som berörs eftersom vi är en bruksort. Så vi diskuterar hur det ska se ut, vi vill ha sektioner lokalt.

Kenth Gustafsson, som är invald i den interimsstyrelse som ska vara med och utforma IF Metall i Östergötland, instämmer i oron. Men säger samtidigt att omorganisationen är nödvändig.

- Vi blir vi en jättestor avdelning med 14-15 000 medlemmar vilket innebär ett jätteansvar för den nya styrelsen. Vi måste finnas lokalnära och vara ute i verksamheten.

- Men sammanslagningen är nödvändig eftersom vi tappar medlemmar. Vi måste säkra kvaliteten för framtiden, säger han.

Lokal i Finspång?
Jan-Erik Svenblad tycker dock inte att oron för att den lokala verksamheten ska försvinna är särskilt befogad.

- Vi har fortfarande en lokal i Finspång och den behövs när vi ska träffa medlemmar som till exempel har en konflikt på arbetsplatsen eller när vi ska träffa arbetslösa, säger han.

Som utbildningsansvarig poängterar Jenny Påhlsson vikten av att fackets utbildningar blir kvar lokalt.

- Medlemmarna vill inte åka iväg. Det är även viktigt att vi finns kvar på orten för att behålla medlemmar och för att upprätthålla förtroendet bland medlemmarna, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om