Björn är en av dem som drabbats av rattfylleriet
En sommardag 1996 klockan fem på morgonen ringer det på dörren hemma hos Björn Söderström och hans familj. Utanför dörren står två poliser och en präst. De har kommit för att meddela att Björns styvson har omkommit i en trafikolycka. Han har blivit ett offer för rattfylleriet.
Om rattfylleriets konsekvenser pratade både Finspångspolisen Leif Didriksson och Björn Söderström, Kalmar, på Bergska skolan i går. Björn tillhör dem som har drabbats av rattfylleriets konsekvenser, hans styvson omkom efter att ha åkt med en berusad förare. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag ska ta er med på en resa i vår familj som har drabbats av rattfyllerikriminalitet, för det är kriminalitet det handlar om, inleder Björn Söderström.
Det är knäpptyst i aulan när vi får höra hans berättelse. Den berör och griper tag.
- Det är den 18 juli 1996 klockan fem på morgonen och det ringer på dörren. Min sambo Ingrid går och öppnar och utanför står två poliser och en präst. Hon slår igen dörren igen, berättar Björn Söderström.
Helvetet börjar
Han fortsätter att tala om hur han blir väckt, får höra att något hemskt har hänt, rusar upp och springer rakt in i en polisman. Han berättar om reaktioner som stark rädsla som sedan övergår i ilska. Han berättar om när en av polismännen talar om att sonen Fredrik har omkommit i en trafikolycka.
- Där börjar vårt helvete som till viss del håller på än i dag, förklarar Björn Söderström.
Han berättar vidare om sitt besök hos polisen där han ska hämta Fredriks tillhörigheter. Han talar om känslan av att inte förstå, om hur han frågar polisen om det inte är så att de kan ha tagit fel på person. Han berättar om hur han till slut bryter ihop och gråter.
Val kostade livet
Fredrik hade åkt med en berusad förare. Färden slutade då bilen körde rakt in i träd. Björn Söderström förmedlar att allting vi gör i livet handlar om val. Vi gör ett val när vi skaffar alkohol, vi gör ett val när vi sedan dricker det, vi gör ett val när vi sätter oss bakom ratten efter att ha druckit och vi gör också ett val om vi går in i bilen och åker med en berusad förare. Det val som föraren den här gången gjorde har kostat honom att han för resten av sitt liv måste leva med att ha orsakat en kompis död.
- Fredrik gjorde ett val genom att stiga in i bilen och åka med honom. Det valet kostade honom livet, säger Björn Söderström.
Med sin berättelse vill han försöka få ungdomar att ändra sina värderingar och attityder, få dem att aldrig sätta sig bakom ratten med alkohol i kroppen eller åka med en berusad förare. Får han bara någon eller några att tänka om tycker han att han har fått något gott ur det som hänt och det han gör.
Stort samhällsproblem
Finspångspolisen Leif Didriksson medverkade också i föreläsningen.
- Alkoholen är tveklöst ett av de största samhällsproblem vi har i dag, menar han.
Han berättar att 16 000 personer varje dag kör rattfulla på vägarna i vårt land.
- Om vi möter en berusad person med vapen blir vi rädda, men jag skulle vilja säga att en berusad person i en bil är ett ännu större vapen, säger Leif Didriksson.
Han informerar också om var gränsen för rattfylleri respektive grovt rattfylleri går och vilka straff som kan bli följden.
TV-dokumentär
Eleverna fick även se en kort version av TV-dokumentären "Vi fick låna en ängel", som handlar om en familj som också drabbats av rattfylleriets konsekvenser. Pernilla Forsberg från MHF i Stockholm informerade om projektet Death trip som genomförs för andra året i ordningen. Det görs i en en tävling för gymnasieklasser där eleverna ska komma med nya idéer för att ändra attityderna till rattfylleri. I går kväll höll Björn Söderström ytterligare en föreläsning för allmänheten.