Ja frågan är hur Sverige sett ut ifall inte Birger Jarl funnits? Inledningsvis gav författaren, forskaren och professorn Dick Harrison ingen munter bild av Sverige i början av 1200-talet: ett oklart rike byggt på bygdekungariken på kanten till undergång med halshuggna kungar, mörker, okunskap och "folk som gillade att slå ihjäl varandra".
-"Den där domen gillar inte jag, ge mig en yxa så halshugger jag domaren," "den där kvinnan vill jag ha så då för jag bort henne och våldtar henne" exemplifierade Harrison det laglösa Sverige som Birger Magnusson, senare Jarl, föddes in i 1210.
SkitjobbOch så där hade det sett ut ett tag och hade förmodligen även gjort om Birger Jarl styrt landet från tonåren, som många kungar gjorde på den Medeltiden: utan kunskap.
- Men Birger Jarl hade ett helt släktkollektiv att vänta ut innan han kunde nå makten och under tiden skaffade han sig erfarenhet. Han lärde sig makttekniker: vänta ut och därefter handla.
1237 gifte han sig med kundens syster och fick genom flera olika "skitjobb" lära sig medla mellan folk: mellan munkar och bönder Småland, i Finland och få svenskarna i närheten av Norge att sluta kalla norrmännen för "norrbaggar".
- Det här håller han på med i 10-15 år. Det är ett skitjobb men det skänker honom erfarenhet, berättade Dick Harrison.
Lång listaUnder Birger Jarls år på 1200-talet förändras Sverige totalt. Han insåg att vi inte kan hålla på och slå ihjäl varandra, att det måste finnas lagar som gäller alla och att skatter som tas in genererar pengar vilket ger muskler.
- Han bjuder in tyskarna att komma hit med sina pengar. De är livrädda för svenskarna som bara slår ihjäl folk, men han lyckas fjäska för dem och de börjar bosätta sig här.
Tyskarna vill bo som hemma och städer byggs upp. Söderköping är egentligen Sveriges enda stad när Birger Jarl föds, men snart växer allt fler städer fram: Stockholm, Uppsala, Jönköping, Arboga, Örebro...listan på "medeltidsstäderna" kan göras lång.
Stygg i helvetetAtt totalt reformera ett samhälle görs dock inte klanderfritt.
- Det är svårt att tycka om Birger Jarl när man läser om honom. Men det är också svårt att inte tycka om det som han skapade, förklarade Dick Harrison.
För att få folk att inte ha ihjäl varandra och börja lyda, såg han till att helt enkelt rensa ut alla som inte levde efter detta motto. Det vill säga många.
- Han förkom dem genom att slå ihjäl dem allesammans. Och för att utplåna dem alla innebär det att du måste vara stygg, bli kallad tyrann i 150-200 år framåt och förmodligen hamna i helvetet. Men det var ett måste.
Dick Harrison liknar Birger Jarls död med sheriffer i en gammal westernfilm: järnvägsrälsen är framdragen, man har sett till att det blivit civilisation. Det sista Birger Jarl var att avskaffa sig själv, han blev den siste jarlen i Sverige, ett sådant ämbete skulle inte längre finnas.
- En sådan som jag ska inte finnas, kan man tänka att han tänkte.