Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bildad hundraåring ska firas

FINSPÅNG
Runt om i landet samlas varje dag människor för att diskutera och studera i mindre grupper om olika ämnen i studiecirklar. I år fyller studiecirkeln 100 år, vilket kommer att firas i Finspång i april.

Finspång2002-02-22 00:00
I över hundra år har människor i Sverige samlats för att frivilligt och på sina egna villkor diskutera och studera tillsammans. Från början ingick studiecirkeln i folkrörelsernas verksamhet som växte fram kring förra sekelskiftet med till exempel arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen och frikyrkorörelsen. Som studiecirkelns fader räknas dock Oscar Olsson, socialdemokratisk riksdagsman och engagerad i IOGT, som 1902 startade den första studiecirkeln i Lund och som myntade begreppet självbildning. Det handlade om att ge bildning till folket genom folket.

<b>Allas kunskaper</b>
1912 bildades sedan det första studieförbundet, ABF. I dag finns elva studieförbund som erbjuder olika studiecirklar. I Finspång startade ABF sin verksamhet 1921. Dess nuvarande studieombudsman är Inga Ohlsson som berättar vad hon tycker är speciellt med studiecirkeln:
- Man tar tillvara alla deltagarnas kunskaper. Alla har alltid något att bidra med. Till skillnad från annan vuxenutbildning får man inte poäng utan man bestämmer själv i cirkeln sitt mål. Man är mindre grupper och alla kommer till tals.

<b>Har förändrats</b>
Inga Ohlsson är övertygad om att studiecirkeln kommer att finnas kvar och att det finns en framtid för den.
- Det finns den, men formen kanske har förändrats. Redan i dag kan man delta i en cirkel på nätet och läsa på distans. Man söker också mer efter kunskap i dag och läser inte bara i en bok, så en förändring har skett.
I studiecirkelns begynnelse handlade den mest om politik, fackliga frågor och demokrati. I dag erbjuds studiecirklar i många varierande ämnen. På ABF i Finspång finns till exempel språk, musik, data, musik, dans och olika hantverk.

<b>Tre miljoner</b>
Varje år ordnar de olika studieförbunden i landet 330 000 studiecirklar med nästan tre miljoner deltagare. Förra året hade ABF i Finspång 3180 cirkeldeltagare. Omkring den siffran har antalet varit de senaste åren.
- Det är på väg nedåt. Det har inte gjorts någon undersökning på det, men jag tror att en anledning är att folk har mindre tid och inte orkar göra allt, säger Inga Ohlsson.
Människor i olika åldrar, män och kvinnor och personer med olika bakgrund. Studiecirkeln har alla sorters deltagare, men Inga Ohlsson säger dock att medelålders kvinnor har en liten majoritet. Många deltagare blir studiecirkeln trogen och återkommer år efter år.

<b>Firas i april</b>
I april, under vecka 15 och 16, kommer studiecirkelns hundraårsjubileum att uppmärksammas på olika håll i landet och så även i Finspång. De studieförbund som har verksamhet här kommer att fira hundraåringen gemensamt under en dag, den 18 april, med olika aktiviteter i Kristallen. ABF kommer själv också att uppmärksamma jubileet på olika sätt under de två veckorna. Bland annat gör ABF:s förbundssekreterare Elsie Bäcklund ett besök i Finspång. Cirkelledarna Stig och Inga Andersson i Falla kommer att hålla ett lunchsamtal i ABF-salen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om