Han kontaktar Folkbladet, för att berätta om sina upplevelser:
– Jag hade lånat en bil för att åka till Viberga och köpa hostmedicin. Min flickvän och jag tog vägen över Butbro, där vi såg två polispatruller, som genomförde en trafikkontroll på motsatta sidan.
– Men efter cirka 300 meter, såg jag en polisbil i backspegeln, som kom ifatt och stoppade mig för kontroll.
Så du menar att de avbröt kontrollen, för att istället åka ifatt och stoppa dig för en koll?
– Ja, för det är nog så för polisen, att är man missbrukare en gång i sitt liv, är man alltid missbrukare för dom...Saken är dock den att jag har slutat med droger sedan tre år tillbaka, men ändå drog de igång en häxjakt på mig.
Häxjakt?
– Ja, för efter att den första patrullen stoppat mig, tvingades jag vänta på den andra polispatrullen för att göra ett utandningsprov. Det visade negativt, vilket förvånade en av poliserna, som tyckte att jag såg påverkad ut...
– Så jag fick ändå följa med och ta blodprov, efter att ha blivit visiterad vid vägkanten, där jag blev stoppad.
– Och på sjukhuset fick tre sköterskor, med fyra poliser bredvid dem, sticka mig flera gånger i armen utan resultat. Det slutade med att de fick sticka mig i foten, för att få fram lite blod att testa.
Vad visade blodproverna?
– De visade inget resultat, vilket jag förstås visste från början. Ändå togs jag med till polisstationen för ytterligare visitation och urinprov.
Så hur känns det idag, efter den här kontrollen?
– Jag känner mig djupt kränkt och förnedrad efter alla kontroller som totalt tog uppåt fyra timmars tid, medan mitt hem dessutom utsattes för en husrannsakan.
– Nu har jag noll förtroende, när det gäller polisen och jag misstänker att allt beror på polisens inställning att "en gång missbrukare, alltid missbrukare" Men numera råkar jag faktiskt vara före detta missbrukare och det är en viss skillnad...Så det vore faktiskt på sin plats med en ursäkt till mig från poliserna.
– Inte minst eftersom de sa att "du ser påverkad ut", men den enda påverkan jag hade, var en förkylning...
Så här säger Mattias Grenestam, hos Finspångspolisen:
– Vi går aldrig in och kommenterar enskilda händelser, men rent generellt kan jag säga, att det ska inte spela någon roll vad man har för bakgrund, när vi gör ett ingripande eller inte. Ett eventuellt tidigare missbruk ska inte ligga personen till last, inför framtida bedömningar.
– Det handlar istället om att de iakttagelser, som polispatrullen gör på plats, spelar en roll och dessa iakttagelser prövas sedan av befälet på platsen, innan man bestämmer sig för ett ingripande eller inte. Misstänker man narkotikabrott för eget bruk och bedömer man att personen i fråga kan vara påverkad, beslutas alltid om blodprov, när det gäller misstänkt drograttfylleri.