– Det är många invånare som hör av sig och påtalar att det står övergivna bilar här och var i kommunen. Nu gör vi en kraftsamling och försöker få bort de här bilarna på en gång, förklarar Joakim Joge.
Flertalet av bilarna blir med tiden sönderslagna och det kan också ur miljösynpunkt vara dåligt med skrotbilar som läcker bland annat olja.
– Det blir till slut fordonsvrak som ingen vill kännas vid. Vi kollar upp vem som äger fordonen och skickar ett rekommenderat brev till ägaren, att det är dags att ta hand om sitt fordon. Jag brukar ge extra tid än vad som behövs för att de ska kunna ta hand om sin bil, men det sker väldigt sällan, berättar Joge.
De flesta hämtar ut sina rekommenderade brev, men gör ändå ingenting åt sina bilar.
– Till sist flyttar kommunen de bilar som är övergivna till skroten, där de tas om hand. De bilar som inte är skrot ska förvaras på en särskild uppställningsplats, men det har jag inte varit med om ännu. Hittills har det handlat om fordonsvrak.
En faktura på flytten av bilen går till ägaren.
– Storleken på fakturan varierar beroende på om bilen står på landsbygden eller i centrum. Men i snitt rör det sig om cirka 1 000 kronor.
I nuläget är det cirka tio bilar som kommunen vill ha bort.
– Flertalet av bilarna står i centrum och har stått jättelänge. Vet man med sig att man har en bil som står någonstans, så ta helst bort den själv, uppmanar Joakim Joge.