Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Behovet av hyrläkare har minskat

FINSPÅNG
Närsjukvården i Finspång måste spara drygt 6 miljoner kronor. Färre vikarier, sammanslagning av vårdplatser samt översyn av lokaler och utrustning är några förslag från verksamhetscheferna Rolf Hässler och Magnus Oweling.
Ingen personal ska sägas upp, men förändringar i arbetet kan inte undvikas.

Finspång2002-11-09 00:00
Närsjukvården i Finspång (NiF) går med ett underskott på fyra miljoner kronor i år. Det visar prognosen hittills.
Därtill kommer det generella sparbeting på 1,5 procent som ska göras på landstingets alla enheter. I pengar så blir det 2,2 miljoner kronor. Sammanlagt alltså 6,2 miljoner.
Eftersom NIF inte längre behöver anlita inhyrd personal (se separat artikel) ligger det nära till hands att tänka sig att nedskärningen därmed är avklarad. Så enkelt är det tyvärr inte.
- Vi fick extra pengar för att klara kostnaden för att hyra sjuksköterskor och läkare. Det var sex miljoner, som vi inte får när vi inte längre har dessa extrakostnader, säger Rolf Hässler och Magnus Oweling.
De sex miljonerna i underskott och sparbeting måste skäras bort från NiF:s "vanliga budget". Samtidigt pågår förhandlingar med landstingsledningen, för att försöka mildra nedskärningskravet en del.
-Vi anser att NiF fick för litet pengar för att täcka tidigare års underskott, som bland annat orsakades av omorganiseringar av till exempel Sergelsgården. Därför försöker vi får ner sparkravet.

<b>Flexibelt</b>
Ledningsgruppen för hela NiF, där Rolf Hässler och Magnus Oweling ingår, har listat ett antal möjliga besparingar. Som Folkbladet redan har berättat, är en åtgärd att noga prova vilka vakanta tjänster som ska tillsättas. Detta gäller också vikarier, som ska begränsas.
- Vi kommer att hantera mertiden tuffare. Alla avdelningschefer ska få gemensamma normer för hur och när vikarier ska tas in.
Detta innebär ökade krav på flexibilitet hos personalen. Tanken är att avdelningscheferna varje morgon tittar över om det finns vakanser. Därefter omdisponeras personalen, och färre vikarier behövs.
Också när det gäller vårdplatser finns tankar om att förändra organisationen. Även då ställs krav på flexibilitet hos personalen.
- I dag finns en palliativ enhet med två vårdplatser. Förslaget är att flytta dessa till närvårdsavdelningen, säger Rolf Hässler.

<b>Sprida arbetet</b>
Den palliativa vården - vård i livets slutskede - utförs av LAH-personal (Lasarettsanknuten hemsjukvård). En sammanslagning av den palliativa enheten och närvårdsavdelningen innebar att LAH-personalen deltar i arbetet på närvårdsavdelningen. Rolf Hässler ser detta inte bara som ett sätt att utnyttja personalen effektivare.
-Det är också ett sätt att sprida det utmärkta vårdarbete som bedrivs där.
Samtidigt som sammanslagningen av enheterna medför mindre behov av vikarier när personal arbetar gemensamt, får fler patienter del av den vården som den utförs på den palliativa enheten, anser Rolf Hässler.
- Det kan naturligtvis vara så att LAH-personalen tycker att vi lägger ner arbete som de har byggt upp.
Själv anser Rolf Hässler inte det. Han pekar på att NiF har ansvar för att ge likvärdig, god vård till alla i livets slutskede.
-Den palliativa enheten ger utmärkt vård men där vårdas bara ett fåtal av de patienter som avlider. Övriga patienter vårdas i livets slutskede antingen i kommunala boenden, i hemmet eller på lasarettets slutenvårdsavdelningar. Vår uppgift är att förbättra vårdkvaliteten för alla dessa patienter.
Flexibilitet är alltså ett av nyckelorden för att skära i kostnaderna. Men finns det istället inte en risk för att den enskilde känner sig splittrad? Och att resultatet blir ökad stress och påfrestning?
-Det kan kännas jobbigt för en del, men samtidigt har jag hört sjuksköterskor som efterlyser mer arbete över gränserna. Allt fler inser att det inte går att driva vården vidare om vi inte samverkar.

<b>Igelfors i farozonen</b>
Distriktssköterskelokalen i Igelfors är ett annat möjligt sparobjekt.
-Distriktssköterskorna har viss öppenmottagning utan någon som helst tidsbeställning. Denna lokal diskuteras för att minska hyreskostnader. Det skulle i så fall kombineras med att distriktssköterskorna gör flera hembesök, säger Rolf Hässler.
Avtal för alla lokaler och leasingbilar ska ses över.
Receptionerna på NiF ska byggas om och bli en istället för fem. Samlokaliseringen kan frigöras personal till andra arbetsuppgifter.
- Dessutom finns en stor besparing att göra på läkemedel, både för den enskilde och för samhället, påminner Magnus Oweling och Rolf Hässler.
Apoteket har numer skyldighet att byta till det billigaste likvärdiga läkemedlet.
Alla förslag till förändringar ska man nu arbeta vidare med inom NiF. Även de fackliga organisationerna ska med i processen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om