Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bäst i Östergötland

Clean a car tog hem titeln bästa logotype på UF-mässan i Linköping förra veckan i konkurrens med 170 "gymnasieföretag" från hela Östergötland. - Det var kul och lite otippat, säger Gabriel Sulka, som är en av delägarna i företaget.

Björn Svensson, Rasmus Eriksson och Gabriel Sulka fick utmärkelsen bästa logotype på UF-mässan i Linköping. Muhammad Basem var också med i det vinnande företaget, men just nu är han och firar segern med skidåkning i fjällen.

Björn Svensson, Rasmus Eriksson och Gabriel Sulka fick utmärkelsen bästa logotype på UF-mässan i Linköping. Muhammad Basem var också med i det vinnande företaget, men just nu är han och firar segern med skidåkning i fjällen.

Foto: M Petersson

FINSPÅNG2008-03-19 03:00
Förutom Gabriel Sulka drivs företaget av Rasmus Eriksson, Björn Svensson och Muhammad Basem. Samtliga går tredje året på teknikprogrammet på Bergska skolan. Som företagsnamnet tydligt indikerar erbjuds invändig och utvändig rengöring av bilar. När kvartetten skulle ta fram sin logotype tog de hjälp av Rasmus bror. I sina anvisningar var de tydliga med vad de ville förmedla.- Vi sa att vi skulle vara miljövänliga och att det skulle se rent ut, säger Rasmus. Därav den gröna färgen och de tydliga och rejäla bokstäverna i Clean a car. Men det var inte bara själva logotypen som var vägvinnande, säger läraren Monica Baggman, hon tror även att valet av företagsnamn bidrog till segern.- Det gäller att hitta ett bra namn på själva företaget som attraherar och som säger något om det hela också.Roligt på jobbet
Förutom att rengöringa kundernas bilar så bra som möjligt har killarna varit noga med att ha kul på jobbet. De har under året då de drivit sitt företag haft devisen att har man inte kul när man utför sina arbetsuppgifterna, ja då är det svårt att motivera sig att göra ett bra arbete.- I och med att vi har samarbetat och varit fyra stycken så har det varit roligt, intygar Björn.- Vi har också bytt arbetsuppgifter så att vi inte fått göra samma saker hel tiden, inflikar Gabriel.Från Bergska skolan deltog åtta företag på UF-mässan som i år hölls i Linköping. Eleverna har under ett år haft ett eget företag igång helt på egen hand. De har fått ordna med lokaler, upprättat marknadsplaner, skött bokföringen etcetera.Jobbigt ibland
Det har varit ett lärorikt år på många sätt, berättar killarna. Samtidigt som det varit kul att driva ett riktigt företag, har det inte hela tiden flytit på som ett självspelande piano.-  När det har strulat och man har försökt att fixa det har det varit jobbigt, ekonomibiten och bokföringen och allt sådant har också varit jobbigt, säger Rasmus.Nyttig lärdom
Monica Baggman menar att det är viktigt att eleverna själva får ta hand om allt det praktiska. Det är en nyttig lärdom inför framtiden när de ska ut i det riktiga företagarlivet.- Killarna hade exempelvis problem med att få tag i ett garage att vara i och det är ju en del i själva arbetsuppgiften att lösa det, säger hon.
n Tillsammans med 1 800 lärare och 5 200 rådgivare från näringslivet driver 15 740 ungdomar 4 635 UF-företag i år. Sedan starten 1980 har cirka 150 000 ungdomar genomgått UF:s utbildningskoncept. n Ung Företagsamhet finns i Sveriges samtliga län och på drygt 500 av landets gymnasieskolor. Källa: http://www.ungforetagsamhet.se/
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om