Förstörelse på skolgården allt värre: "Alla måste hjälpas åt"

Krossade fönsterrutor, inbrott i lekbod, förstörda leksaker och staket, glaskrossning och nedskräpning. Högalidsskolan har problem med skadegörelse varje vecka. "Det har blivit värre", säger klassläraren Josefine Ersman.

Fritidspedagogen Nathali Vastesson och klassläraren Josefine Ersman uppmanar alla att försöka hjälpas åt för att få stopp på buset vid skolan.

Fritidspedagogen Nathali Vastesson och klassläraren Josefine Ersman uppmanar alla att försöka hjälpas åt för att få stopp på buset vid skolan.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-06-18 17:00

Nyheten i korthet

  • Högalidskolan i Finspång upplever ökande skadegörelse, med trasiga fönster, förstörda leksaker och nedskräpning varje vecka.
  • Personalen uppmanar alla i närområdet att hjälpa till i kampen mot skadegörelsen genom att gå kvällspromenader förbi skolgården.
  • Skadegörelsen påverkar framför allt barnen, som blir ledsna och uppgivna över att deras skola och skolgård förstörs.

Det har blivit en vanligare syn för personal och elever på Högalidsskolan i Finspång när de kommer till en ny skolvecka. Förstörelse och skadegörelse på skolgården har pågått under en längre tid.

– Vi har haft skadegörelse här i flera år, men det sker allt oftare och blir allt värre. Det händer efter varje helg, ibland flera gånger i veckan. Det är krossade fönsterrutor på skolan, förstörda leksaker och krossat glas och nedskräpning, säger Josefine Ersman.

Denna vecka upptäcktes att tre fönsterrutor krossats (varav samma fönster krossades för andra gången på en vecka), ett inbrott i lekbod (för tredje gången i år), trasiga leksaker och sönderbrutet staket.

undefined
Fritidspedagogen Nathali Vastesson och klassläraren Josefine Ersman uppmanar alla att försöka hjälpas åt för att få stopp på buset vid skolan.
undefined
Fritidspedagogen Nathali Vastesson vid lekboden, där det varit inbrott och förstörelse vid tre gånger under året.
undefined
Nyligen har ett staket brutits sönder på skolgården.

– Vår skolgård ska vara en trygg plats. Vi har även hittat kanyler och pillerförpackningar på skolområdet. Föräldrar blir oroliga för sina barn, säger Josefine.

– Förrförra sommaren hade vi inbrott i källaren i skolfastigheten och det upptäcktes att lokalen använts som boende en period. Städpersonalen mötte personer som bott där. Det var sönderrökt och sönderslaget där inne, säger fritidspedagogen Nathali Vastesson.

Uppeldade leksaker och inristade hakkors i gräset på skolgårdens arena är andra exempel på förstörelse.

– Fritidsverksamheten stänger ner några veckor i juli och då vet vi att det sedan kan se ut som efter en festival här, med ölburkar, pillerförpackningar och pizzakartonger. Barnen säger ofta: "Nu har de förstört igen", säger Nathali.

undefined
Nathali Vastesson på arenan, där det också förstörts och eldats vid flera tillfällen.
undefined
Högalidsskolan ligger på Östermalmsområdet i Finspång.
undefined
Ett hakkors hade ristats in på arenaplanen på skolgården.

Hon påpekar att de aldrig hinner städa klart innan det är ny skadegörelse att ta hand om.

– Vi skulle vilja lägga all tid på eleverna i stället, betonar Nathali Vastesson.

Nu uppmanar de alla att försöka hjälpas åt mot buset.

– Det här är ett trevligt ställe att vara på. Nu är det ljusa sommarkvällar och många ungdomar samlas här. Om alla vi som bor i närheten kan ta en liten kvällspromenad förbi skolgården gör vi det svårare för buset att få ta plats där.

undefined
Skolgården vid Högalidsskolan är en plats, där det ofta vistas ungdomar på kvällar och helger.
undefined
Så här ser det ut inne i lekboden, där det skett flera inbrott.
undefined
Högalidsskolan i Finspång har återkommande problem med skadegörelse vid skolan.

– Samtidigt gör vi det tryggare för de ungdomar som är där bara för att umgås. Det här är ett samhällsansvar, där alla kan hjälpas åt, säger Josefine Ersman.

De konstaterar att det är barnen som drabbas värst av förstörelsen.

– Det är många ledsna elever. De blir uppgivna när det händer gång på gång. De frågar ofta: "Varför gör de så här?". Man får gärna vistas här, men de måste vara rädda om vår skola och skolgård, säger Nathali Vastesson.

Karta: Högalidsskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!