Ett sjuttiotal medlemmar från föreningarna slog sig ner i kyrkbänkarna för att lyssna på de fem politiker som hörsammat inbjudan från pensionärerna. Oppositionen representerades av Lise-Lott Öhr från Vänsterpartiet och P-O Strandberg från Moderaterna. De tre styrande partiernas representanter i debatten var Mats Annerfeldt (S) som är kommunstyrelsens ordförande, Lars-Erik Ramlöv från Liberalerna och Sune Horkeby från Centerpartiet. SD och KD hade valt att avstå från att delta.
Fem av de närvarande politikerna är själva pensionärer. En bit in i debatten ställde en man i publiken frågan om de tre var medlemmar i någon pensionärsförening. Ramlöv och Horkeby svarade ja medan Strandberg, lite lätt rodnande, fick tillstå att han inte var organiserad i någon förening. "Men det får jag väl se till att ändra på nu", sa han till publikens instämmande nickar.
Jan-Olof Greek från SPF ledde debatten med schvung och bravur.
Tillställningen inleddes med att politikerna svarade på frågor som de fått i förväg. Frågorna handlade om vilka prioriteringar man gör i äldrefrågorna, vilka besparingar man ser framför sig med tanke på den dåliga ekonomin i kommunen, vad man vill göra för att minska sjukfrånvaron bland anställda i äldreomsorgen, när ska "spaden sättas i marken" för bygget av bostäder och äldreboenden på det gamla Lasarettsområdet Bönnernviken och vad vill partierna göra för att utrikes födda som är anställda i vården och omsorgen ska kunna lära sig svenska bättre?
Samstämmigheten var mycket stor bland de närvarande politikerna. Man vill undvika besparingar, försöka få till en stabil "grundbemanning" i verksamheterna, avveckla "delade turer", man såg - med lite olika ordval från höger och vänster - inte att kommunen ska bygga så kallade "seniorboenden" och när det gällde svenska språket så hänvisade alla till ett papper som de fått av Åsa Karlsson som är sektorchef för vård och omsorg i kommunen.
Lise-Lott Öhr (V) tryckte hårt på att medarbetarna behöver "optimala scheman" som ger utrymme för såväl bra arbetsinsatser som avkoppling och vila. Lars-Erik Ramlöv (L) betonade det "närvarande ledarskapets betydelse", Mats Annerfeldt (S) flaggade för att det kanske behövs en attitydförändring bland personalen när det gäller att arbeta på flera olika avdelningar för att kunna hjälpas åt på ett bättre sätt, P-O Strandberg (M) öppnade upp för en diskussion om hur många timmar en "heltidstjänst ska innehålla" och Sune Horkeby (C) gav exempel från föreningslivet i Hällestad om hur "innehållet i äldreomsorgen" kan lättas upp genom insatser från föreningar.
Monika Blomberg satt i publiken. Hon besöker ofta boenden i kommunen och hon pekade på hur mycket det kan skilja mellan olika avdelningar. Tyvärr är det så att personalen inte hinner med på vissa avdelningar, sa Monika Blomberg. De hinner inte hjälpa gamla som sitter i rullstol att gå på toaletten. Därför får de "göra ifrån sig i blöjorna. "Är det något sådant vi ser framemot när vi behöver flytta in på ett boende", frågade hon rakt ut i lokalen?
En dam frågade politikerna vad de vill göra för att få lite "liv och fart" i Finspångs allt mer "döda centrum"? S-veteranen Gun Axelsson manade alla pensionärer att skärpa sig och "sluta klaga på de utrikes födda i omsorgen bara för att de är utrikes födda." Hon fick en stor applåd av publiken för sitt inlägg.