Avverkningen av skog på Grosvadsområdet har varit omdiskuterat och lett till högljudda protester. Hur blev det då när allting är klart? Naturvårdsföreningen i Finspång bjöd nyligen in till en träff där bland annat markägaren Holmen Skog, entreprenören Falla Skog och kommunen fanns på plats.
– Vi har ingenting att klaga på. Holmen och Falla skog har gått så varsamt fram som det bara går. Det är bra för den biologiska mångfalden att det lämnas kvar grenar och ris på marken, säger Sven-Erik Pettersson, vice ordförande i Naturvårdsföreningen i Finspång.
Holmen har använt sig av alternativa avverkningsmetoder för att enligt dem skona skogen så mycket som möjligt.
– Hänsyn är tagna till sociala värden och att många rör sig i skogen här. Det är också nära till bebyggt område, vilket vi också har tagit hänsyn till, säger Torbjörn Elofson, avdelningschef vid Holmen Skog.
– Vi kollade väderleken så att vi inte avverkade när det regnade. Detta för att minimera skadorna på marken från våra maskiner. Vi var också noga med att endast använda en väg för att samla ihop timret, säger Joakim Gustafsson, avverkningsplanerare vid Falla Skog.
Sammanlagt har avverkning skett på 14 hektar mark. Cirka 2 500 träd har avverkats.
– Vi har använt oss av olika metoder. Bland annat har vi använt oss av metoden "överhållen skärm", där vi sparar cirka 250 träd på ett område på en hektar som från början hade cirka 650 träd, förklarar Torbjörn Elofson.
En annan metod som använts är så kallad "luckhuggning".
– Då avverkar vi som ett schackbräde i skogen och ser till att föryngra med nya träd på de luckor som avverkas. Vi kommer prova olika återväxtmetoder i de olika luckorna. Tanken med hela det här projektet är att vi själva ska lära oss mer och även våra entreprenörer, berättar Elofson.
– Jag tycker att området är förstört. Det blev som vi befarade, marken är sönderkörd på många ställen. Det är grenar och ris överallt, vilket gör det svårt att komma fram, säger Steve Betnér, en av initiativtagarna till protestlistan.
Steve bor med sin familj i direkt närhet av det nu avverkade området.
Men det här måste väl ändå vara bättre än att ta bort alla träd och göra ett kalhygge (slutavverkning)?
– Ja, självklart är det så. Men det är inte det som det står emellan. Det handlar om en relativt liten yta som Holmen kunde varit försiktigare med och inte avverkat alls. Det som är viktigt nu är att få stopp på ytterligare avverkning i den här skogen. Det finns ett medborgarförslag som går ut på att kommunen tar över marken och gör det till ett naturvårdsområde, säger Steve Betnér.
När vi går igenom skogen med den stora gruppen människor hörs åsikter både för och emot den avverkning som skett. De flesta är positiva till det de ser. Helt plötsligt tas en spontan applåd upp för både Holmen Skog och Falla Skog, där de flesta applåderar.
– Jag ångrar att jag skrev på den där protestlistan. Det här blev så fint. Jag och mina vänner i Finspångs SOK håller på med orientering. Det finns inga problem att fortsätta med den sporten här, säger Berit Martinsson.
Hugo Andersson (C) är miljö- och samhällsbyggnadsråd och var också med och vandrade i skogen.
– Det vi har sett och hört här i dag är att Holmen tagit stor hänsyn och testat nya metoder. Holmen har gjort ett jättefint arbete, säger han.
Hur ser du och kommunen framåt när det gäller resten av Grosvadsskogen som ägs av Holmen och framtida avverkningar?
– Använder sig Holmen av de metoder som de gjort här, så ser jag inga problem med att de fortsätter avverka när det är dags för det, säger Hugo Andersson.
Torbjön Elofson svarar på en direkt fråga att det bästa vore om kommunen ägde skogen som ligger nära tätorten.
– Ja, så är det. Den skog som ligger tätortsnära skulle en kommun kunna förvalta på ett annat sätt än vad vi gör. Men vi kan inte skänka skog till en kommun, säger han.
Men en affär mellan Finspångs kommun och Holmen Skog tycks vara svår att få till.
– Det finns en dialog mellan kommunen och Holmen. Men vi har inga pengar att köpa skog för och Holmen vill gärna byta mot annan skog och kommunen har ingen skog att byta med, förklarar Hugo Andersson.