Som vanligt anordnar Folkströms kyrkliga syförening en höstauktion i Folkströms kyrka. Närmare bestämt söndagen den 23 september och då kommer Pelle Karlsson att agera auktionist.
Dessutom ingår en andakt i arrangemanget liksom servering, lotter och chansen att smaka på en hemgjord ostkaka, om man så ville.
Tidigare i sommar har det anordnats ett antal musikkvällar i Folkström. Omväxlande program har bjudits och det sista programmet bar namnet ”I full frihet” med Kumla spelmän, som utgör en hel orkester med ca tio män och kvinnor med mest dragspel och några andra instrument.
Spelmännen presenterade sig med en egen text till den kända melodin ”Vårat gäng”. En liten utflykt gjordes i ”En afton på Öljaren”. Ett par kompositioner av Allan Eriksson följde och man blandade internationella låtar som ”I´m in the mood for love”, ”Shall we dance?”, ”The best thing in life are free”, ”Whispering”, ”Music music music”, ”Hallo Dolly” m.fl. och svenska melodier som ”Hambo på logen”, ”Jag vet ett litet hotell”, Evert Taube naturligtvis med Calle Schewens vals.
Spelmännen avslutade med ”Vi möts igen” De visade prov på stor spelglädje och skicklighet och spänst i spelet.
Kantor Kristine Svensson höll en kort andakt och Folkströms kyrkliga syförening serverade som vanligt kaffe och kyrkkorv.
När det gäller Folkströms kyrka ligger den alltså mitt i skogen utan vatten och avlopp. Trots det serverar Folkströms syförening kaffe i samband med gudstjänsterna och auktionen.
Folkström lär ha varit bland de första platser där ett järnbruk etablerades i Södra bergsslagen. Byggnaden är i trä och byggdes 1841 som skolbyggnad av Pehr Gustaf Gustafsson.
Sedan 1869 har byggnaden använts som kapell. I kapellet finns en mycket unik orgel, byggd av Johan Agerwall, Söderköping, för Sankt Lars kyrka, Linköping.
Den är Sveriges äldsta i funktion bevarade tramporgel.
1741 renoverades den av Jonas Wistenius, Linköping. 1767 såldes orgeln till Vinnerstads kyrka, Östergötland. 1823 reparerades den av orgelbyggargesäll Carl Rylander, Linköping.
1845 renoverades den igen, den här gången av orgelbyggare Gustaf Becker.
1870 såldes orgeln på auktion och köptes av brukspatron Per August Wassrin. Han skänkte den till Folkströms kapell, där den troligen sattes upp av Anders Peter Kullbom, Linköping.
Strax norr om kapellet finns en gammal kyrkogård med omkring 10 gravar. Den användes från 1870-talet fram till sekelskiftet.