Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Åsas kamp mot demens

Efter två år som Silviasjuksköterska känner hon att arbetet är på rätt väg. ”Man kan göra skillnad i det lilla. Målet är att göra skillnad i det stora”, säger Åsa Johansson.

Kamp. Finspångs första Silviasjuksköterska, Åsa Johansson, fortsätter kampen mot demenssjukdomarna.

Kamp. Finspångs första Silviasjuksköterska, Åsa Johansson, fortsätter kampen mot demenssjukdomarna.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2016-02-23 07:00

För två år sedan blev Åsa Johansson Finspångs första Silviasjuksköterska. Utbildningen skapades för att det behövdes spetskompetens inom demensområdet.

– Jag har lärt mig otroligt mycket under de här åren. Jag är fortfarande ensam Silviasjuksköterska i kommunen. Det finns jättemycket att göra. Sverige har kommit en bra bit på vägen, men det finns en hel del att jobba på. Jag tänker på bemötande och hur samhället är utformat. Att ha en demenssjukdom är att ha ett handikapp, säger Åsa Johansson.

Hon nämner utbildning, information och kunskap som tre viktiga utvecklingsområden.

– I Skottland jobbas det stenhårt för ett samhälle för de som har ett handikapp. Taxichaufförer, färdtjänstpersonal, affärsbiträden och anställda inom post- och statliga myndigheter, alla har fått grundutbildning för att kunna bemöta personer på rätt sätt. Det skulle jag vilja se i Sverige också, säger Åsa Johansson.

Åsa påpekar att det finns många fler demenssjukdomar än Alzheimer.

– Det är jätteviktigt att den enskilda får rätt diagnos inom sjukvården. Det avgör vad man får för omhändertagande. Det är inte lätt, utan är ett slags detektivarbete, där man tar reda på personens historia, hur det fungerar i dagsläget, gör provtagningar och röntgen.

Demensomvårdnad finns i kommunens särskilda boenden vid Tegelbacken, Storängsgården, Betaren, Hällestadgården och Berggården i Rejmyre. Dessutom i det egna boendet, där hemtjänsten gör en stor insats tillsammans med närstående.

– Personalen har fått grundläggande demensutbildning och dessutom har 33 anställda fått specialutbildning i form av ett nationellt kvalitetsregister, berättar Åsa.

Tillsammans med Anhörigteamet håller hon i informationsträffar.

– I första hand vänder vi oss till närstående som vårdar demenssjuka i hemmet. Det viktigaste är att sprida kunskap som förenklar vardagen.

Att underlätta vardagen är betydelsefullt, men när det gäller botemedel har forskningsvärlden en lång väg att vandra.

– Att bota eller förhindra demens, dit har vi inte kommit än. Kostnaden för demenssjukdomar är lika stor som för hjärtsjukdomar och cancer tillsammans. Det är enormt stora kostnader, för att skapa särskilda boenden, hemtjänst, sjukvård, medicin och utredningar, säger Åsa Johansson.

Med ökad ålder ökat antalet demensgrupper.

– Befolkningen blir allt äldre. Hög ålder är en av de främsta orsakerna till att utveckla demenshandikapp.

Åsa studerade till Silviasjuksköterska på Sophiahemmets högskola i Stockholm. Hon har lång erfarenhet som sjuksköterska inom kommunens äldreomsorg.

Silviahemmet grundades på initiativ av Drottning Silvia på alla hjärtans dag 1996.

– Nu finns det även Silviasyster- och Silvialäkarutbildning. Min förhoppning är att någon arbetsterapeut eller undersköterska i Finspång ska vidareutbildas.

Hon understryker att det var först 2010 när Svenskt Demenscentrum drog igång som kunskaper samlades och blev mer lättåtkomliga.

– Att vara Silviasjuksköterska är ett tacksamt jobb. Man får väldigt mycket uppskattning. Det känns bra att det finns ett sånt engagemang ute i verksamheterna, säger Åsa Johansson..

Demens

är inte en del av det naturliga åldrandet. Demenssjukdomar är vanliga, kroniska och invalidiserande sjukdomar. För att en person ska klassas som dement krävs en minnesstörning samt minst ytterligare en kognitiv störning som försämrat omdöme, svårigheter med språket eller praktiska göromål eller nedsatt förmåga att tänka abstrakt. Man brukar tala om tre huvudgrupper; primärdegenerativa, vaskulära och sekundära sjukdomar. Alzheimers sjukdom är den vanligaste demenssjukdomen och utgör mellan 60 och 70 procent av alla fall. Vaskulära demensformer är de näst vanligaste och förekommer i runt 20 procent av fallen.

Källa: Hjärnfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om