För många låter kanske ordet arkiv, som något tråkigt och ointressant, men det håller inte länsarkivarie Albin Lindqvist med om:
– Arkiven innehåller massor av fina bilder, intressanta fakta om människor, byggnader och mycket annat. Så alla som vill veta lite mer om arkivens innehåll, är välkomna lördagen den 14 november.
– Inte minst till Finspång, som i år är huvudorten för Arkivens dag i länet, med många intressanta visningar, föredrag och utställningar av bland annat bilder.
Varför just Finspång?
– Vi väljer varje år ut en huvudort och i år var det helt enkelt Finspångs tur. Det innebär att vi satsar lite extra här det här året. Bland annat med föredrag av Emma Hagberg från Riksarkivet hos landsarkivet i Vadstena och även ett föredrag av mig själv som länsarkivarie.
– Dessutom kommer Anders Härnbro, kommunstyrelsens ordförande i Finspång, att inviga dagen och Aurora Taube, slottfru på Finspångs slott under 1700-talet kommer att medverka på något sätt...
Ur programmet i Finspång, kan även nämnas att Hans Lindberg, kommunens förre utvecklingschef, ska visa och berätta om gamla bilder från Finspång och Jan-Erik Svenblad från föreningen Doverstorps flyktingläger, berätta om den verksamheten, när det begav sig.
Har ni något tema för årets arrangemang?
– Ja, vi kallar det för Gränslöst, med tanke på att våra arkiv kan kännas gränslösa över tid och att det råkar vara 70 år, sedan världen öppnades upp efter andra världskrigets slut. Men ordet Gränslöst passar ju väldigt bra in i dagens situation, med de stora flyktingströmmar vi upplever över alla landsgränser i Europa.
Vad är syftet med Arkivens dag?
– Syftet är att väcka intresse för arkivens verksamhet i hela länet, såväl föreningsarkiv, som näringslivsarkiv, kommunarkiv och regionarkiv. Under den här lördagen kommer sammanlagt 23 arkiv att hålla öppet runt om i länet, med Finspång som huvudarrangör den här gången.
Som ett extra inslag kommer man även att ha prisutdelning efter dagboksveckan, som nyligen avslutades i Finspång:
– Vi fick in 51 bidrag och har fått ihop 53 priser, så alla kommer att få pris, säger Urban Larsson, från Finspångs kommunarkiv. Därav tre penningpriser och övriga deltagare får bokpriser.
– Alla dagboksbidragen kommer att sparas till eftervärlden och kanske sammanställs de en vacker dag, med dagboksinnehåll från andra tidsepoker, funderar Ulla-Karin Karlsson, arkivassistent i Finspång.