Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Årets miljöstipendiat vill växa vidare

Det var en överraskad och glad Mikael Book som på måndagen tog emot Finspångs kommuns miljöstipendium.

Åsa Johansson (C) och Stefan Carlsson (V) lämnade på måndagen över kommunens miljöstipendium till en glatt överraskad Mikael Book.

Åsa Johansson (C) och Stefan Carlsson (V) lämnade på måndagen över kommunens miljöstipendium till en glatt överraskad Mikael Book.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-10-26 15:20

– Jätteroligt. Det förväntade jag mig inte, sa Mikael när han mötte politikerna Stefan Carlsson (V) och Åsa Johansson (C) från kommunens stipendiekommitté.

Han gjorde det på den egna gårdsplanen i Boka, tre kilometer norr om Grytgöl. Som av en händelse var det också "potatisens dag" och det var uppgrävning av den populära "knölen" som stod på dagordningen för den 33-årige egenföretagaren.

– Grönsakssäsongen är över. Nu är det potatis som gäller. Det är riktigt bra jord för att odla potatis just här, där vi står nu. Själva äter vi potatis i olika former minst fem dagar i veckan, berättade Mikael.

undefined
Just nu är det fullt fokus på att få upp potatisen ur marken. "Själva äter vi potatis i olika former minst fem dagar i veckan", berättade Mikael Book.

Åsa Johansson läste motiveringen där det bland annat stod att Mikael via en resa med intresse för självhushållning och ekologisk odling har startat det egna företaget, Boka grönsaker, med målsättning att leverera obesprutade, naturligt gödslade och närproducerade grönsaker till kunder i närområdet.

– I början hade vi mycket att göra med marken och få den brukbar. Det här är andra säsongen som vi kan bruka marken seriöst. Vi är självförsörjande och kan också sälja en hel del av det vi producerar, förklarade Mikael.

Vi innefattar också sambon Isabelle Nilsson, som arbetar som konstnär, och sonen Nor som är hemma från skolan när det är höstlov och hjälper pappa i potatislandet.

Vad var det som gjorde att du drog igång ditt företag och inte nöjde dig med självhushållning?

– Vi hade så mycket grönsaker att det blev över, då väcktes intresset att odla till försäljning. Jag gick några kurser hur jag skulle kunna skala upp verksamheten, men ändå göra det småskaligt.

undefined
"Målsättningen att är dubbla antalet personer som prenumererar på våra grönsaker nästa år", sa Mikael Book.

Klarar ni er ekonomiskt på försäljningen?

– Nej, inte ännu. Nästa år är tanken att min inkomst till hushållet ska komma från försäljningen av grönsaker. Målsättningen är att dubbla antalet personer som prenumererar på våra grönsaker nästa år.

Vad säljer du mest?

– Morötter och rödbetor. Olika salladssorter är också populära. Intresset och medvetenheten för grönsaker har ökat rejält de senaste åren.

Vad är du mest stolt över?

– Att all majs blev mogen i år var kul. Att ha en bredd av produkter är viktigt. Vi har cirka 60 olika produkter och det är alltid någon som går åt pipsvängen, sa Mikael med ett leende.

undefined
Det var en glatt överraskad Mikael Book som tog emot kommunens miljöstipendium av Stefan Carlsson (V) och Åsa Johansson (C) på gården i Boka, tre kilometer norr om Grytgöl.

Miljöstipendiet innebar förutom diplom och en duk även 10 000 kronor.

– Perfekt! Det behövs alltid investeras i något. Företaget är fortfarande i en uppstartsfas, konstaterade Mikael Book.

Karta: Grytgöl
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!