Nina, 34, sparar 4 000 kronor i månaden – på billig mat

Sista veckan innan januarilönen sitter på kontot kallas årets fattigaste. Men hjälp finns att få. Matkreatören Nina Norlin, 34, bjuder på en knippe smarta tips. "Planera kommande inköp med maten du har kvar hemma. Du anar inte vad du kan göra", säger hon.

Matkreatören Nina Norlin tipsar hur du klarar hushållsekonomin innan januarilönen trillar in på kontot. Här planerar hon en äppelchutney på julens sista röda äpplen.

Matkreatören Nina Norlin tipsar hur du klarar hushållsekonomin innan januarilönen trillar in på kontot. Här planerar hon en äppelchutney på julens sista röda äpplen.

Foto: Lillamatkontot

Finspång2024-01-18 05:00
undefined
Nina Norlin förbereder en enkel lunch hemma i köket.

Makarna Norlin – Niklas och Nina – startade Lillamatkontot på sociala medier 2017. Där kan följarna läsa om deras recept, inköpslistor och personliga knep.

Den röda tråden bakom intresset stavas matglädje. Paret äter växtbaserat och storhandlar regelbundet. De har med marginal lyckats pressa matkostnaderna med cirka 4 000 kronor i månaden av summan som Konsumentverket uppger är rimlig.

Nina Norlin fokuserar på framförhållning, storkok, lockpriser och att inte stirra sig blind på varors bäst före-datum.

undefined
Matkreatören Nina Norlin tipsar hur du klarar hushållsekonomin innan januarilönen trillar in på kontot. Här planerar hon en äppelchutney på julens sista röda äpplen.

– Kolla vad som finns kvar i skafferi, kylskåp och frys. Planera nästa inköp utifrån vad som finns kvar. Du anar inte vad som kan göras. Är du osäker eller saknar kreativitet? Googla! Skriv in råvarorna i sökfältet och du får garanterat träff på någonting, säger hon.

Nina Norlin uppmanar att alltid lukta och smaka på maten innan den åker i soptunnan. Mat som hamnar i soporna är tveklöst dyrast.

– Det är inte farligt att smaka en tesked växtbaserad mat. Använd dina sinnen. Mat brukar hålla längre än vad man tror.

undefined
Planering av inköp är A och O när plånboken är tunn, hushållskassan sinar och det är drygt en vecka kvar till löning.

En av anledningar till att Nina och Niklas förespråkar växtbaserad mat är att den i regel är billigare än kött- och fiskprodukter.

– Torkade linser och böner är en grym och miljövänlig källa till att få mer kvar i plånboken. Mättande mat för mindre pengar, hävdar vi. 

Hon gör till exempel "göttfärssås på röda linser istället för köttfärssås på färs. I övrigt ändrar hon inte recepten.

– Du känner förstås att det inte smakar köttfärs, men det blir riktigt gott i alla fall och du blir mätt. Plus att det blir så många fler portioner på en förpackning röda linser. Dessutom får du mat med högre proteinhalt än kött till ett betydligt lägre pris.

undefined
Nina Norlins skafferi rymmer mängder av torrvaror.

Nina Norlin brukar dubbla satserna. Matlådor i kyl och frys sparar inte bara pengar. Matlådor ger garanterat tid över till annat.

– En del dagar har man jättemycket energi. Andra inte. Då är det grymt att bara kunna ta fram en låda och värma snabbt.

Sist men inte minst uppmanar Nina Norlin att hålla utkik efter extrapriser, medlemsförmåner eller veckans varor.

– Det kan låta tråkigt, men se det snarare så att du får möjlighet att testa och bli inspirerad av någonting nytt. För egen del kan jag äta samma matlåda i en vecka om pengarna tryter. Det är värt det. Matupplevelsen får komma i andra hand om ekonomin kräver det.

undefined
En tunnbrödsrulle signerad Nina Norlin med vego-korv, potatismos, äppelchutney och senap.
Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!