"Det är ju livet att bada varje dag"

Simskolan på Småängsbadet vid Lien är fortsatt populärt, år efter år. "Det är suveränt att barnen får öva i en verklig miljö", säger Erika Malmvind.

Iris Malmvind och hennes två småsyskon har lärt sig att simma här i Lien under somrarna. 
"Det är ju livet att bada varje dag", säger Iris.

Iris Malmvind och hennes två småsyskon har lärt sig att simma här i Lien under somrarna. "Det är ju livet att bada varje dag", säger Iris.

Foto: Jenny Borg

Finspång2024-08-03 14:30

Erika Malmvind och familjen bor i Hällestad. Hon tog med sitt första barn hit 2018 och har kommit tillbaka varje sommar sedan dess. Nu har alla hennes tre barn lärt sig simma här och rör sig likt fiskar i vattnet medan vi pratar.

– Det är suveränt att barnen får öva i en verklig miljö. Det finns ju så många scenarion där du verkligen behöver kunna simma – om du till exempel är ute i en båt och hamnar i vattnet. Ett badhus kan du ju tekniskt sett undvika men någon gång i livet kommer du ju vara ute på vattnet, säger Erika Malmvind. 

Hon ser ett stort värde i att ha simlektioner i alla väder och temperaturer på vatten.

undefined
"Jag tänker att det är väldigt viktigt att kunna hoppa i även när det är kallt", säger Erika Malmvind som har haft alla tre barnen i simskolan vid Småängsbadet.
undefined
Iris Malmvind och hennes två småsyskon har lärt sig att simma här i Lien under somrarna. "Det är ju livet att bada varje dag", säger Iris.

– Jag har haft ett barn som inte gick i vattnet över huvud taget, som faktiskt kämpade sig ner i det här kalla vattnet. Som visserligen inte lärde sig simma första året men ändå var i och sen upplevde att det var inte så farligt, säger Erika Malmvind.

Äldsta dottern Iris, 12 år, har avancerat till märkestagningsgruppen och har tagit flera simmärken den här sommaren.

– Det är ju livet att bada varje dag, säger Iris Malmvind. 

För Iris är sommarlovet synonymt med simskolan vid Småängsbadet och hon har lärt känna många kompisar här. Nu tar hon snart "studenten" från simskolan.

– Det är lite tråkigt såklart, men jag får ta de sista, lite högre märkena på egen hand, säger Iris Malmvind. 

undefined
Organisationen MHF, som arrangerar simskolan, verkar från början för att motverka rattonykterhet men har breddat sig under åren. "Föreningar kan inte vara smala idag. Det gäller att stötta upp i samhället och göra det som passar in. Sen tycker jag i och för sig inte att man ska bada onykter heller", säger Gösta Johansson från MHF.
undefined
Lena Pettersson över barnen i att simma på rygg. Det är lika mycket övning i simning som i att känna sig trygg i vattnet.

Arrangörerna bakom simskolan är Hällestads MHF sedan 15 år tillbaka.

– Det är jättebra att de lär sig att simma i sjön. Det är bra med simhall men temperaturen är för jämn där – och det blåser inte så mycket heller, säger Gösta Johansson.

Simläraren Lena Pettersson har sagt i flera år att den här sommaren blir hennes sista på simskolan.

– Jag fyller 80 i höst, så man vet inte vad som händer. Därför vill jag inte lova något i förväg, säger hon.

Problemet är att hon är svår att ersätta.

undefined
Det är svårt för Hällestad MHF att hitta en simlärare som vill jobba under semestertider och inte tjäna storkovan. Lena Pettersson har axlat rollen i många år och tycker att det skulle vara synd om simskolan tvingades lägga ner.
undefined
"Okej, jag är fortfarande pigg, jag står på mina två ben – jag kör väl ett år till då", resonerade Lena Pettersson, 79, när hon återigen tillfrågades av Hällestads MHF om att hålla i simskolan.

– Assistenter är lätt att hitta men någon med simlärarutbildning växer inte på träd. Då är alternativet att antingen tar kärringen det ett år till, eller så blir det ingen simskola, förklarar Lena Pettersson. 

Hon tycker också att det är väldigt roligt att undervisa barnen, det går inte att komma ifrån.

– Jag måste erkänna att numera är det allra, allra bästa när jag får barn som kommer och är jätterädda och spända – och efter ett tag ser jag hur de vågar lita på vattnet och doppa huvudet. Det är det som gör det värt att jobba ett år till, säger Lena Pettersson.

undefined
I år har simskolan haft tur: vattnet har ibland legat på 22 grader. Förra året var det regn, blåst och knappt 20 grader en enda gång.
undefined
Bland deltagarna är det lika många från Finspångshållet som Tjällmosidan. "Barnfamiljerna säger att vi får inte sluta med simskolan", säger Gösta Johansson från Hällestads MHF.
undefined
Gösta Johansson med hustrun Eva Johansson Hjort och barnbarnet Gottfrid Johansson Hjort. Gottfrid, 5 år, ska snart hoppa i vattnet själv för att ha sin lektion.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!