Det går bra nu.
Det kan verkligen konstateras när det gäller Nya Bergska och Curt Nicolingymnasiet.
Söktrycket till gymnasieskolornas program är enormt. Ansökningstiden till höstens utbildningar gick nyligen ut. Resultaten visar att Nya Bergska mer än dubblerar antalet sökande, både för totalsökande och förstahandssökande jämfört med 2015, för samhäll-, natur-, barn- och fritid (lärling) och industritekniska programmen.
– Det är fantastiskt bra. Det som vi lyckats främst med är att få Finspångselever att välja att studera i Finspång, säger Lars-Åke Edvardsson, tillförordnad rektor Nya Bergska öst.
Det nystartade ekonomiprogrammet och bygg- och anläggning (lärling) är andra program som är mycket populära.
– Lärare och elever lägger ner ett jättebra jobb. Jag har lång erfarenhet inom skolvärlden och det är hög kvalité på verksamheten i Finspång, säger Lars-Åke Edvardsson.
CNGs program ökar också markant. Teknikprogrammet har 239 sökande varav 119 är förstahandssökande. Även el- och energi samt vård- och omsorgsprogrammen har avsevärt fler sökande jämfört med tidigare år.
– Både vi och Bergska ökar rejält och det är roligt att vi gör det tillsammans. Genom att sitta ihop har vi blivit starkare. Vi har lyckats bli en magnet i den här delen av länet. Bildningen, huset, möjligheterna..det börjar sprida sig ordentligt, säger CNGs rektor Anders Södergren.
På både Nya Bergska och CNG märks en betydande ökning av sökande från andra kommuner.
– På vårt teknikprogram kommer två tredjedelar från Norrköping. Vi gör massor av aktiviteter tillsammans med ungdomar på högstadiet. Sedan bygger vi unika saker i Bildningen, till exempel med biblioteket som olika temaveckor. Förra veckan hade vi regnbågsvecka och vi får ofta hit bra föreläsare, säger Anders Södergren.
Lars-Åke Edvardsson påpekar att det är viktigt för ekonomin att fler elever studerar på orten.
– Vi får behålla pengarna i kommunen. Sedan måste vi titta på lokaler och anställa fler lärare, men det är angenäma problem, säger han.
På Nya Bergska är samhällsprogrammet klart störst följt av natur och ekonomi. Förutom Finspång kommer det stora antalet sökande från Norrköping, men även ett fåtal sökande från exempelvis Nyköping och Östhammar
– Vi har dessutom sex olika lärlingsprogram och det är många som söker dit. Framförallt till barn- och fritid, men även till fordon. Till det programmet är det svårt att hitta platser för det finns inte så många verkstäder i kommunen, säger Lars-Åke Edvardsson.
Curt Nicolingymnasiet har haft vård- och omsorgsprogrammet i tre år och märker av det stigande intresset.
– Det gick lite trögt i början, men det är jättehäftigt att programmet fått ett sådant uppsving, säger Anders Södergren.
Industriteknik går inte lika bra som övriga program.
– Det tappar sökande till teknikprogrammet. Tittar man på riksplanet så går det industritekniska programmet katastrofalt dåligt.
Anders betonar att den bästa marknadsföringen är att ha nöjda elever och att det gör att intresset för samhällets utbildningar växer.
– Finspångs gymnasium är världens bästa. Det vore kul om vi kunde bli en gymnasieort som sätts på kartan. Det vore en häftig utveckling om vårt upptagningsområde kan växa sig allt större och starkare, konstaterar Anders Södergren.