Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Anna Ekmans lördagskrönika

Finspång2012-12-22 05:59

Nu är det dags igen, det är snart julafton.

Det blir julafton varje år, vare sig vi vill eller inte, det som inte hanns med innan jul förra året kanske har hunnits med nu? Annars blir det nästa år? Förra året skrev jag en krönika på självaste julafton. I år blir det två dagar innan.

Då skrev jag om att äta och att träna, jag skrev om Ågren.

Många får inte bara besök av tomten till jul, även Ågren kommer på besök till många under julen. Jag kommer inte att skriva om det i år. Eller, några rader kanske? Jag har svårt att inte prata om mat och att träna.

Det är liksom mitt liv.

Jag dömer aldrig någon som till exempel inte tycker om att träna eller väljer att äta på ett kanske mindre sunt sätt. Det är deras ensak, men gnäll inte om vikten sticker i höjden och kroppen inte orkar bära upp sig själv. Lika som det, vill jag att ingen lägger sig i hur jag gör.

Hur vi gör och vad vi gör utgår mycket från våra vanor. Vi har bra vanor och vi har dåliga vanor. Man skulle kunna säga mindre bra vanor istället för dåliga vanor men en del vanor är verkligen dåliga. Det finns vanor som vi inte ens tänker på att vi har.

En vana kan vara en trygg känsla, vi gör som vi brukar, då känner vi igen oss och vi känner oss bekväma.

Att göra något ovant kan vara som att kliva utanför den fyrkant som vi har runt omkring oss.

En del människor har en stor fyrkant, andra har en mindre. Fyrkanten kan vara kvadratisk men den kan också vara rektangulär, vi har större utrymme åt något håll i vår välkända och bekväma fyrkant. Om vi kliver ut och gör något ovant, upplever något nytt eller gör något nytt kan vi få en helt ny syn på tillvaron och lever efter den. Eller så kliver vi tillbaka in igen och fortsätter som om inget har hänt.

Att ändra en vana kan vara att nästa gång man åker buss, sätta sig på en plats på andra sidan av gången, än den man brukar. Man kan sätta sig på en annan plats i matsalen på lunchen eller så kan man ställa sig på en annan plats i gruppträningssalen än den man brukar. Allt detta utan att känna att man har kommit fel och att man ?tar? någon annans plats.

Vi har alla en hel hög med dåliga vanor. Vanor som hänger efter oss hur snabbt vi än försöker springa ifrån dem.

Men, vill vi springa ifrån våra dåliga vanor?

Det beror nog på vad det är för dålig vana. Många dåliga vanor hör ihop med mat och träna. Det går inte att komma ifrån. Att gå ner i vikt handlar om att lägga om sina vanor. Man ska inte behöva svälta för att gå ner i vikt. Med support och stöd att kunna ändra sina dåliga vanor till något bättre så kan alla lyckas, det är jag säker på.

Vi har säkert vanor som vi inte ens vet om, vanor som bara finns där och som vi kanske egentligen inte vill ha. Man kan kanske inte kalla det vana men något som många faktiskt har och gör är alla dessa ticks?

Till och med vår häst har ett ticks, han håller på med sin tunga, försöker liksom vända den. Veterinären har sagt att det är ett ticks. Jösses, undra om jag har något ticks?

Med alla dessa ord om vanor och ovanor.

Vad behöver hända från och med idag fram till sista dagen av ditt liv för att du ska känna att du levt ett fantastiskt liv?

Nu önskar jag alla en riktigt God Jul och ett Underbart Nytt År!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om