Experten: "Man vet att man inte får tillbaka cykeln"

Skadeförebyggaren Helena Hellstén känner igen trenden med allt färre anmälningar av stulna cyklar. "Man vet att man inte får tillbaka cykeln. Därför anmäler man inte", säger hon.

Helena Hellstén är ansvarig för skadeförebyggande på Länsförsäkringar Östgöta. Hon tror att allt färre anmäler cykelstölder för att man vet att inte cykeln kommer tillbaka.

Helena Hellstén är ansvarig för skadeförebyggande på Länsförsäkringar Östgöta. Hon tror att allt färre anmäler cykelstölder för att man vet att inte cykeln kommer tillbaka.

Foto: Peter Jigerstrom

Finspång2024-09-29 01:00

Vi ringde upp Länsförsäkringar Östgöta som är en stor spelare inom försäkringar i länet för att höra vilken bild de har av ökningar eller minskningar av cykelstölder. Där finns skadeförebyggaren Helena Hellstén som har jobbat med att minska cykelstölderna under många år.

– Vi ser också att anmälningarna av cykelstölder minskar i länet. Minus 17 procent från januari till juni i år jämfört med förra året. Men minskningen står egentligen anmälningarna av stölder av "vanliga" cyklar för. Anmälningarna av stöld av elcykel ökar, säger hon. 

Vad beror minskningen på?

– Jag tror egentligen inte att det skett någon minskning av cykelstölderna. Det är nog bara så att många struntar i att anmäla stölden eftersom så få cykelstölder klaras upp.

undefined
Det verkar vara så att fler som har elcykel anmäler när cykeln blir stulen. "Antagligen för att värdet är större", säger Helena Hellstén från Länsförsäkringar Östgöta.

Hennes antagande verifieras också av statistik som säger att mindre än en procent av alla anmälda cykelstölder klaras upp av polisen. År 2020 bara 308 fall i hela landet. "Det var 0,4 procent av alla anmälningar det året", sammanfattade Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i ett pressutskick om en forskningsrapport som kom för några år sedan.

– Att våra kunder anmäler stölderna av elcyklar beror snarast på att de är mycket mer värda. Samtidigt är frustrationen och ilskan lika stor över en stöld av en vanlig cykel. För många är cykeln det viktigaste transportmedlet. Jag vet att när vi har varit ute vid universiteten och talat med studenter berättar många att man har två cyklar. Som en backup utifall den ena cykeln skulle stjälas, säger Helena Hellstén.

undefined
Våren och sommaren är cykeltjuvarnas högsäsong. Färska siffror visar dock att antalet anmälda cykelstölder minskar. Helena Hellstén tipsar om att det kan vara bra att skriva upp ramnumret på cykeln. "Det underlättar för polisen när de ska utreda brottet", säger hon.
Så håller du tjuven borta

Helena Hellstén har några tips om hur du skyddar din cykel och vad du gör om den blir stulen:

1) Ha ett extra lås som man låser fast cykelramen i något fast föremål. 

2) På kvällarna är det bra att ställa in cykeln i ett cykelrum om man har tillgång till det. 

3) Skriv upp ramnumret och skriv med detta i polisanmälan om cykeln blir stulen. Det underlättar när polisen ska utreda stölden.

4) Det är viktigt att man alltid anmäler alla stölder även om man inte får ut något från sin försäkring för att verkligen lyfta upp mörkertalet. ”Finns det inte syns det inte” i statistiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!