Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äldre lär sig passion för livet

Motionera, ät rätt och ha ett socialt nätverk! Det kan nog gälla alla människor, men ingår nu i seniorprojektet "Passion för livet".

Passionerade seniorer. Just nu pågår utbildningen av deltagare i seniorprojektet "Passion för livet" i Finspång. Från vänster ses Veine Andersson, Åke Sjöblom, Torsten Lindblom, Nils-Erik Andersson och Anita Sundkvist.

Passionerade seniorer. Just nu pågår utbildningen av deltagare i seniorprojektet "Passion för livet" i Finspång. Från vänster ses Veine Andersson, Åke Sjöblom, Torsten Lindblom, Nils-Erik Andersson och Anita Sundkvist.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2015-02-17 18:26

– Visst kan det gälla alla människor, men vi koncentrerar oss på äldre människor, som pensionärer, sjukpensionärer och handikappade i det här projektet, förklarar Åke Sjöblom, en av projektets handledare.

– Dessutom, tillägger han, ingår det ännu fler bitar i passionsprojektet, nämligen säkerhetstänk och läkemedelskontroll.

Vem är det som står bakom projektet?

– Det är Finspångs kommun, som stödjer projektet, som startade i november i fjol och det finns redan idag 70 personer i Finspång som är certifierade för projektet. Det som händer nu är att vi ska försöka bilda grupper, för att under trevliga former försöka få alltfler människor att förbättra sina personliga livsvillkor.

– Så jag hoppas att fler av de utbildade handledarna, nu försöker hitta en lokal, bestäm tidpunkt och samla ett litet gäng där och prata om de här frågorna som ingår i projektet.

Vilka frågor handlar det om

– I princip handlar det om fem områden, nämligen att vi måste fokusera på fysisk aktivitet regelbundet, tänka på säkerheten, mat och dryck, läkemedel och sociala nätverk. Dessutom kan man lägga till kulturella upplevelser, men dom kan ju även ingå i sociala nätverket.

Kan du berätta lite mer i detalj, om de fem grundområdena?

– Läkemedel handlar om att vi inte stoppar i oss för många och fel läkemedel, framhåller Torsten Lindblom, som ingår i Åke Sjöbloms grupp. Man bör nog gå igenom med sin läkare då och då, vilka mediciner man tar, så att det inte blir för många och några kanske som inte passar så bra ihop.

– När det gäller fysiska aktiviteter, finns det ett styrketräningsprogram som heter Tur & retur, som utgår från den stol du sitter på och utan att det behövs några träningsredskap. Allt för att alla ska kunna komma igång på ett lätt sätt med lite motion.

Och när det gäller säkerheten?

– Så handlar det främst om säkerheten i hemmet, att man exempelvis inte ger sig upp själv på en stege, utan bara om någon mer är med och håller i stegen. Och när det gäller mat och dryck är det lämpligt att vi talar med en dietist, om hur vi kan förbättra vår mathållning och vad vi dricker.

Dessutom ingår socialt nätverk som en punkt?

– Ja, och en mycket viktig punkt, poängterar Åke Sjöblom, för det gäller att vi försöker hålla liv i våra sociala kontakter och vårt nätverk, för det är mycket viktigt för vårt välbefinnande i stort.

I Åke Sjöbloms grupp ingår idag Veine och Doris Andersson, Torsten Lindblom, Nils-Erik Andersson, Anita Sundkvist, Inger och Pelle Ericsson, Ann-Mari Thulin, Elisabeth och Conny Wallner, Birgitta och Kurt Vikberg och Elvy Anderson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om