I höstas startade samhällsklass årskurs 3 på Bergska skolan ett samarbete med Byrån mot diskriminering. Eleverna har bland annat fått göra filmer om diskriminering om olika människor i samhället.
– Eleverna har gjort fyra olika filmer med skilda diskrimineringsscenarier. Det handlar om etnisk-, sexuell- och ADHD-diskriminering. De har haft uttagningar med audition, i en av filmerna är två hela klasser med, berättar Göran Rumenius, lärare vid Bergska skolan.
Under tisdagen anordnades ett event i Kulturhuset i Finspång, där exempelvis samtliga åttondeklassare på Nyhems- och Grosvadsskolan var inbjudna. Hanna Karlsson är en av Bergskaeleverna som arbetat med projektet.
– Det mest intressanta med att skapa filmerna var att forska och lära sig mer om ämnet. Det förekommer mer mobbning och diskriminering än vad man tror, säger Hanna.
Förhoppningen är att detta event ska göra folk mer medvetna.
– Vi hoppas att det kan hjälpa några. Vi har arbetat med filmerna sedan i höstas och både elever och lärare deltar, säger Hanna Karlsson.
Under förmiddagen föreläste Andreas Jonsson om mobbning utifrån egna erfarenheter. Han berättade om vilka spår det kan sätta i en människa.
– Målet är att öka toleransen. Få folk att tänka och ta ställning. Våga säga ifrån och ställa upp för varandra, säger Bergskaläraren Anna Hellerstedt.
Läs mer i onsdagstidningen