Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

A-huset på Högby har stora brister i arbetsmiljön

FINSPÅNG
Trånga badrum, trånga dörröppningar, trånga passager. Det har arbetsmiljöinspektör Anette Andersson noterat efter inspektion av A-huset på Högby servicehus.
A-huset ska läggas ner om cirka tre år. Men bristerna i arbetsmiljön ska ändå åtgärdas.

Finspång2001-05-04 00:00
För drygt en vecka sedan berättade Folkbladet att arbetsmiljöinspektionen påpekat brister i arbetsmiljön på Storängsgården.
Även A-huset Högby servicehus har inspekterats. Inspektionen ägde rum den 10 april och utfördes av arbetsmiljöinspektör Anette Andersson, Linköping.
På grund av trånga badrum måste personalen i vissas fall arbeta i felaktiga ställningar och göra tunga lyft, när de ska hjälpa de boende i badrummet. Detta innebär risk för belastningsskador, skriver Anette Andersson i sin rapport.

<b>Trånga dörrar</b>
Det ska vara fritt utrymme om minst 80 cm på en eller vardera sidan av toalettstolen, beroende på om en eller två personer ska hjälpa till i badrummet.
Vissa dörröppningar är för trånga för rullstolar.
Ett exempel ur rapporten: dörren till toaletten är 74 cm och rullstolen 86 cm. Stolen måste rullas in i badrummet på snedden. Det finns korridorsträckor som är för smala för att personalen ska kunna arbeta obehindrat.

<b>Nedläggning</b>
Arbetsmiljöinspektionen har fått information om att A-huset ska läggas ner inom en tidsperiod på två-tre år.
Nedläggningen är en del i de förändringar som planeras inom äldreomsorgen i Finspång. Eftersom risk för arbetsskador finns måste bristerna avhjälpas trots planerad nedläggning, enligt rapporten.
Senast den 15 juni vill Arbetsmiljöinspektionen ha svar om vad kommunen tänker göra för att rätta till bristerna.


Fotnot: Arbetsmiljöinspektionen hette tidigare Yrkesinspektionen. Namnet ändrades vid årsskiftet då Arbetarskyddsverket och Yrkesinspektionen slogs ihop till en ny myndighet, Arbetsmiljöverket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om