DOVERSTORP
Under andra världskriget tvingades uppskattningsvis 70 000 ester fly från sitt hemland under 1944 och 1945. Cirka hälften kom till Sverige.
Doverstorpslägret planerades som ett svenskt evakueringsläger för civila om Sverige skulle bli indraget i kriget.
– För 70 år sedan flydde de hit från Estland. De hade ingen framtid i sitt hemland och Sverige var närmsta land eftersom Finland var i krig. Totalt bodde cirka 6 000 flyktingar från Estland i lägret, berättar Jan-Erik Svenblad, ordförande i Föreningen Doverstorps flyktingläger.
En av dessa flyktingar var Finspångsbon Arno Aarna. Han är född i Estland, men kom till Sverige och Doverstorp med sina föräldrar som nioåring 1944.
– Vi bodde här en kortare period innan mina föräldrar fick jobb i Östra Ryd. Vi var en fembarnsfamilj och trivdes bra i lägret.
– Det var ett spännande ställe att bo på. Vi hade våra gäng och det hände saker och ting. Det visades filmer och var underhållning. Jag har bara fina minnen, säger Arno Aarna.
Han är en av tio aktiva föreningsmedlemmar som forskar för att få fram så mycket fakta som möjligt om flyktinglägret.
– Det var egentligen ett mirakel det som inträffade när lägret växte upp på nolltid, säger Arno Aarna.
Det bestod bland annat av hundra baracker, gatuadresser med nummer och det fanns matsal, arbetsförmedling, sjukstuga och vattenverk.
– Det var som ett helt samhälle. Man fick leva i fred, fick mat och kunde planera för sin framtid, säger Jan-Erik Svenblad.
Läs mer i måndagstidningen