I höstas krävdes 150 valarbetare i Finspångs kommun för att valen till riksdag, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige skulle fungera på ett bra sätt. I slutet av maj väntar ett nytt val till Europaparlamentet.
– Bland allmänheten är det inte så känt att det är val. Det har inte varit några debatter eller politiska utspel, säger Camilla Brandt.
Hon påpekar att det är de politiska partierna som ska försöka få väljarna att gå och rösta.
– Det är många som säger: Vad gör min lilla röst i stora EU. Men det är viktigt att säkerställa Sveriges röst.
Finspångs kommun är återigen i behov av 150 valarbetare till EU-valet den 26 maj. Förtidsröstningen pågår mellan 8 och 26 maj.
– Vi har 17 vallokaler och förtidsröstning vid Arena Grosvad, kommunhuset, Hällestadgården i Hällestad och Folkets hus i Rejmyre, precis som i höstas. Vi har klart med en del röstmottagare, men vi behöver alla resurser och tar gärna emot fler som är intresserade, betonar Camilla Brandt.
Hon påpekar att det kommande valet kräver i stort sett lika stora resurser som förra året.
– Vi har samma organisation när det gäller valdagen. Det kan bli något färre vid förtidsröstningen, vi har exempelvis minskat öppettiderna vid Arena Grosvad.
I höstas var det många som förtidsröstade i kommunen.
– Tidigare valdeltagande i EU-valet har legat runt 50 procent. Det är många som tror på ett ökat valdeltagande i år, säger Camilla Brandt.
Valarbetarnas arbetsuppgifter är att förbereda vallokalen, dela ut valkuvert, hålla ordning i vallokalen, ta emot avlämnade röster och räkna rösterna vid valdagens slut.
– Alla funktionärer är lika viktiga. Vi hoppas att få ihop tillräckligt mer personal. På landsbygden är det svårare att få tag i folk, där får vi leta lite extra.
Ett informations- och utbildningstillfälle hålls några veckor innan valet.
– Valnämnden måste utbilda alla valarbetare. Alla måste delta på utbildningen, även om de arbetade i samband med valet i höstas, konstaterar Camilla Brandt.
Europaparlamentet är medborgarnas röst i EU. Ledamöterna i parlamentet väljs av invånarna i EU-länderna i allmänna val.
EU-val sker vart femte år i alla EU-länder.