Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

1 600 dör i fallolyckor varje år

Det sker 1 600 fallolyckor med dödlig utgång varje år i Sverige. Under hela veckan har kommunen och närsjukvården satsat på fallförebyggande åtgärder.

Hjälpmedel. Sjukgymnasten Caroline Bergstedt (till höger) visar hur personer som fallit kan ta sig upp igen med hjälp av en stol.

Hjälpmedel. Sjukgymnasten Caroline Bergstedt (till höger) visar hur personer som fallit kan ta sig upp igen med hjälp av en stol.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2015-10-01 16:30

Under vecka 40 anordnas flera föredrag vid Finspångs träffpunkter, Ankaret Högby, Östermalmsträffen på Stora Allén och finska träffpunkten på Storängsgården.

”Säkerhet i hemmet och hjälpmedel”, ”Läkemedel - vikten av att ha kontroll över dina mediciner” och ”Om kostens vikt för god hälsa” har varit några av de ämnen som lyfts fram.

Under torsdagen stod ”Tips om rörelser och träning” i fokus.

Stefan Hedkvist och Caroline Bergstedt, sjukgymnaster vid kommunrehab Finspång, samt Catrin Assisi, sjukgymnast vid närsjukvården i Finspång, var under förmiddagen på plats vid Ankaret, Högby, för att ge tips och demonstrera olika övningar.

– Ett stort problem med fall är att man bara blir ostadigare om man är rädd. Har man varit med om ett fall känns hemmet inte lika säkert och tryggt längre, säger Stefan Hedkvist.

– Vi vill att de inte ska komma in till oss, att människor ska ramla mindre. Vi vill få ut kunskapen hur man säkrar sina hem och att det går att träna i alla åldrar. Till exempel är benstyrkan väldigt viktig, inte bara balansen, säger Catrin Assisi.

Stefan Hedkvist berättar att det årligen sker ett stort antal fallolyckor med dödlig utgång i landet.

– 1 600 per år, fyra stycken varje dag. Det är klart fler än antalet trafikolyckor med dödsoffer, säger han.

Caroline Bergstedt påpekar att syftet med föredragen är att betona att det verkligen går att träna upp sin balans och benstyrka och visa vilka hjälpmedel som finns och vilka tekniker som är bäst att använda sig av.

– Vi vill eliminera de risker som finns med enkla tips och råd, säger Caroline Bergstedt.

Det finns ett antal saker att tänka på i sina egna hem för att minska risken för fallolyckor.

– Varje person kan tänka på enkla saker som sladdar, mattkanter, belysning, halkiga badrum och att inte klättra på stegar, säger Stefan Hedkvist.

Vilka hjälpmedel och träningsövningar som finns och hur personen kan ta sig upp igen med hjälp av en stol var andra saker som belystes.

– Dessutom finns det skydd som höftskyddsbyxor. Balansträningen har inte lika stor betydelse som styrketräningen. En enkel övning som att resa sig upp och ner från stolen i 30 sekunder varje dag ger väldigt goda resultat, konstaterar Stefan Hedkvist.

Veckan avslutas under fredagen med sammanfattning och dialog om fallförebyggande åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om